Ziua Bărbatului se sărbătorește pe 19 noiembrie. Ce tradiții există în lume pentru această sărbătoare
Ziua Internațională a Bărbatului sărbătorită anual, pe 19 noiembrie. Acest eveniment a fost inaugurat în 1999 în Trinidad și Tobago.
Iată când se sărbătorește Ziua Bărbatului în România!
Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări, la 19 noiembrie, inclusiv Trinidad și Tabago, Jamaica, Australia, India, China, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Singapore, Malta, Marea Britanie, Africa de Sud, Tanzania, Zimbabwe, Ungaria, Irlanda, Ghana, Canada, Danemarca, Norvegia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Franța, Italia, Pakistan, Antigua și Barbuda, Sfântul Cristofor și Nevis, Sfânta Lucia, Grenada, Insulele Cayman și România, iar susținerea globală este vastă.
Din păcate pentru bărbații din România, nici 9 martie și nici 19 noiembrie nu sunt zile libere în 2021.
În România s-a adoptat Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie- Ziua femeii și 19 noiembrie- Ziua bărbatului. Legea a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un bărbat a fost operat pe partea greşită a capului. Familia acuză medicii de malpraxis
Totodată, de Ziua Bărbatului se promovează modelele masculine pozitive, bărbaţii care, prin puterea exemplului, influenţează în bine atât dezvoltarea întregii societăţi, cât mai ales pe cea a băieţilor cărora le sunt mentori, arătându-le acestora care sunt adevăratele valori, caracterul şi responsabilităţile unui bărbat.
Astfel, Ziua Internaționala a Bărbatului are ca obiectiv concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat. Totoadtă, este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.
Ziua Bărbatului este marcată la nivel internațional prin diverse activități, de la seminarii publice, conferințe, la festivaluri, activități școlare, programe speciale la radio și la televiziune, slujbe religioase etc.
Însă, Ziua Bărbatului se sărbătorește și pe 9 martie în România, imediat după 8 martie Ziua Femeii, când sunt și cei 40 de Mucenici și obiceiul spune că se beau 40 de pahare.
Una dintre tradițiile păstrate de Ziua Sfinților 40 de Mucenici este consumul a 40 de pahare de vin, iar în cultura populară acest lucru se asociază cu virilitatea, deci cu Ziua Bărbatului.
Ziua Bărbatului este marcată în lume prin activități cât se poate de variate, de la seminarii publice, conferințe, la festivaluri, activități școlare, programe speciale la radio și la televiziune, slujbe religioase etc.
De asemenea, Ziua Bărbatului poate fi o ocazie potrivită pentru a le mulţumi tuturor bărbaților care se află în viața noastră, care ne dăruiesc sprijinul și dragostea de care avem nevoie. Această zi este sărbătorită în mijlocul familiei, alături de toţi cei dragi.