Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022. Potrivit credinţelor populare germanice, cârtița, un animăluţ pufos şi simpatic se trezeşte în plină iarnă din hibernare şi iese afară din vizuină pentru a-şi căuta umbra. După care rozătoarea se întoarce în culcuşul său. Legenda spune că, dacă marmota scoate nasul din culcuş într-o zi însorită, în care îşi vede umbra, atunci până la venirea primăverii mai rămân tocmai şase săptămâni. Dacă, însă, marmota iese din vizuină într-o zi înnorată, şi, prin urmare, nu poate să-şi vadă umbra pe zăpadă, primăvara iaca-iaca stă să vină.

Astfel, după ce emigranții germani s-au stabilit în statul Pennsylvania, ei au început să folosească marmota pentru a prezice venirea primăverii. Locul unde această zi a devenit cea mai importantă sărbătoare a anului e orăşelul Punxsutawney din acelaşi stat, unde pe 2 februarie se adună zeci de mii de turişti pentru a vedea marmota. În 1993 în Punxsutawney a fost realizat comedia romantică  Groundhog Day  ( Ziua Cârtiţei) cu Bill Murray şi Andy McDowell în rolurile principale. 

Prognoza meteo- februarie 2022

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru luna februarie 2021. Meorotlogii au anunțat că, temperaturile vor fi peste normalul perioadei în prima săptămână a lunii, dar în a doua și treia săptămână vor fi mai scăzute, mai ales în nord est. În intervalul 22 februarie – 1 martie, valorile termice vor fi normale pentru această perioadă.

Nu vor exista schimbări bruște sau semnificative nici în ceea ce privește cantitățile de precipitații.

Între 1 și 8 februarie, temperaturile se anunță mai ridicate decât cele specifice acestei perioade a anului. Acest fapt este valabil în toate regiunile României, dar mai ales în cele centrale și sud-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi sub medie în sud-vest, dar local excedentare în extremitatea de nord a țării. În rest, regimul pluviometric va fi apropiat de normalul perioadei.

În săptămâna a doua săptămână, 8 – 15 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale în regiunile nord-estice. În rest, valorile vor fi obișnuite pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi și ele normale pentru acest interval, poate un pic excedentare în regiunile sud-vestice.

Pentru a treia săptămână a lunii februarie, în zilele de 15 – 22, meteorologii transmit valori medii mai coborâte în toată țara, dar mai ales în nord-est. Nu se vor înregistra valori peste normal în ceea ce privește regimul pluviometric.

Iar în intervalul 22 februarie – 1 martie, valorile termice vor fi în jurul celor specifice pentru această perioadă în întreaga țară, la fel și cantitățile de precipitații.

De asemenea, ANM a prezentat temperaturile maxime şi minime, mediate, pentru fiecare regiune a României.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022: Când începe primăvara? Prognoza meteo

Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022: Când începe primăvara? Prognoza meteo

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: VIDEO| Cod portocaliu de viscol în 21 de județe. Ce avertisment fac meteorologii

Vremea în Banat, la începutul lunii februarie

În prima săptămână a lunii, vremea se va încălzi treptat în Banat și se vor înregistra temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal.

Maximele vor ajunge în jurul a 15 grade Celsius, iar minimele la 4 – 5. În a doua săptămână, însă, se va răci, astfel încât valorile maxime vor fi între 2 și 6 grade Celsius, iar cele minime între -6 și -2 grade. Vor fi precipitații slabe, izolat în prima parte a intervalului și pe arii mai extinse în cea de a doua.

Vremea în Crișana, pentru 1 – 15 februarie

În această regiune, vremea se va încălzi până la finele primei săptămâni, când maximele se vor situa între 10 și 14 grade Celsius, iar minimele între 3 și 6 grade. Trendul se inversează, însă, din a doua săptămână, mai ales în ultimele zile. Maximele se vor situa între 3 și 5 grade, iar minimele între -6 și -3.

Vor fi precipitații slabe, izolat în prima parte a intervalului și pe arii mai extinse în cea de a doua.

Vremea în Transilvania, intervalul 1 – 15 februarie

În Transilvania, vremea se va încălzi până pe 5 februarie. Media maximelor va urca până la 10 – 13 grade Celsius, iar minimele se vor situa la 3 – 4 grade. Apoi se va răci treptat, astfel că, după 10 februarie, media temperaturilor maxime va coborî spre 2 – 3 grade, iar minimele la -9 – -8 grade.

Trecător vor fi precipitații în general slabe cantitativ, izolat până în data de 5…6 februarie, apoi pe arii mai extinse.

Vremea în Maramureș, la început de februarie

Și în Maramureș temperaturile cresc până pe 5 februarie, ajungând la maxime de 9 – 11 grade Celsius și minime de 2 – 4 grade. Trendul se va inversa apoi, mai ales după 9 februarie, iar media maximelor va ajunge a 1 – 4 grade, iar media minimelor la -8 – -4 grade.

Temporar vor fi posibile precipitații aproape în fiecare zi.

Vremea în Moldova, în pirmele 15 zile din februarie

În Moldova, temperaturile cresc până pe 5 februarie. Maximele vor ajunge în jur de 12 grade, ia minimele la 3 – 4 grade. Apoi se va răci, astfel că maximele se vor apropia de pragul înghețului, iar minimele vor coborî până la -8 – -4 grade Celsius.

Pe alocuri vor fi precipitații, cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului, precum și între 6 și 11 februarie.

Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022: Când începe primăvara? Prognoza meteo

Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022: Când începe primăvara? Prognoza meteo

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Mai multe sectoare de drum au fost închise din cauza zăpezii

Vremea în Dobrogea, în prima jumătate a lunii februarie

În Dobrogea, în prima săptămână media temperaturilor maxime va avea variații între 7 și 13 grade, iar a minimelor între 2 și 7 grade. În cea de a doua săptămână se va răci, astfel că în ultimele zile media maximelor termice va fi cuprinsă între 1 și 4 grade, iar a minimelor între -5 și -2 grade.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Temporar vor fi precipitații la începutul intervalului și din nou după data de 6 februarie.

Vremea în Muntenia, în intervalul 1 – 15 februarie

Valorile termice diurne vor fi în creștere până pe 5 februarie, când media maximelor va atinge 13 – 15 grade, apoi vor scădea, astfel că spre sfârșitul intervalului aceasta nu va mai depăși 4 – 6 grade. Temperaturile minime vor fi, în prima săptămână, de 2 – 4 grade, dar vor scădea apoi, iar în ultimele zile din intrval vor fi sub -5 – 4 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată la începutul intervalului și după data de 6 februarie.

Vremea în Oltenia, la început de februarie

Și în Oltenia vremea se va încălzi până pe 5 februarie, când maximele vor atinge 14 – 16 grade, dar apoi se va răci, astfel că, între 10 și 14 februarie, vor fi sub 5 – 6 grade. Temperaturile minime vor fi relativ constante în prima săptămână și se vor situa în jurul a 3 grade, apoi vor scădea, iar la sfârșitul intervalului vor putea coborî sub -5 grade Celsius.

Temporar vor fi precipitații, cu o probabilitate mai mare între 6 și 11 februarie.

Vremea la munte, în începutul lunii februarie

La munte, media temperaturilor maxime va fi de 5 – 6 grade Celsius în prima săptămână, dar va scădea apoi, iar în ultimele zile din interval va ajunge la -6 – -3 grade. Media minimelor termice se va menține sub zero grade, iar spre sfârșitul celei de a doua săptămâni va scădea sub -10 grade. Temporar vor fi precipitații aproape în fiecare zi.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si