Ziua Crucii 2022:  Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu cruce roșie şi zi de post pentru creştin-ortodocşi.

Ea vine la 6 zile după o altă sărbătoare cu cruce roșie, Sfânta Maria Mică.

De Ziua Crucii se închide pământul și se ascund insectele, reptilele și plantele care au ieșit la lumina în primăvară. Potrivit tradiției, înainte să se retragă în pământ, șerpii se strâng la un loc și fac împreună o piatră nestemată care poate să vindece toate bolile.

Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Parascheva în 2022?

De Ziua Crucii se sfințesc viile și butoaiele cu vin, iar strugurii din ultimul butaș de vită de vie vor rămâne neculeși, numindu-se "strugurii lui Dumnezeu" și se lasă ca ofrandă păsărilor. Tot pe 14 septembrie, în unele zone se fac petreceri în jurul focului care se aprinde din vită de vie uscată și se sfințesc la biserica busuiocul, mentă, maghiranul și cimbrul, că să ne apere pe timpul iernii de boli. 

Ce nu este bine să faci în această zi?

Potrivit tradiției, în această zi nu se mănâncă usturoi, prune, peste sau nuci, iar postul negru ținut azi, vindecă trupul și sufletul.

Nici de lucrat nu e bine în această zi pentru a nu atrage primejdii, însă e bine să avem asupra noastră monede sfințite, care aduc spor și belșug. 

Înălţarea Sfintei Cruci 2022 sau Ziua Crucii 2022 este zi de post

De Ziua Crucii se postește pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodăriilor.

Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșilor li se recomandă post negru pentru purificarea trupului și a sufletului.

În cazul în care sănătatea nu le permite să facă acest lucru, de preferat ar fi ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci să nu se consume usturoi, nuci, prune și pește, explicația fiind că acestea au un miez ce poate semăna cu semnul crucii.

Tot în această zi, preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi acum.

Ei trebuie păstraţi că ofranda pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutura şi muzica.

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, la biserică se sfinţesc busuiocul, mentă, maghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ograda.

Citeste si: Rugăciune pentru părinţi

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peştele. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului.

Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?

Rugăciune de Ziua Crucii/ Înălţarea Sfintei Cruci

Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită
Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si