Close sidebar
Close sidebar

Ziua Educației 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce semnificație are această zi?

Ziua Educației 2024: Află pe ce dată se sărbătorește și ce semnificație are această zi!

Andreea Stoica,

Ziua Educației 2024

[Sursa foto: freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Educației este o ocazie specială dedicată celebrării importanței educației în dezvoltarea societății și a indivizilor. În 2024, această zi va fi sărbătorită pe 5 octombrie, conform tradiției stabilite de UNESCO. Această dată nu este aleasă întâmplător. Ea coincide cu ziua în care a fost adoptată, în 1966, „Declarația privind principiile fundamentale ale educației pentru toți ”.

Semnificația Zilei Educației

Ziua Educației are rolul de a sublinia importanța educației în formarea unei societăți echitabile și prospere. Această zi este dedicată nu doar educației formale, ci și tuturor formelor de învățare, inclusiv educația non-formală și informală, recunoscându-se astfel diversitatea modalităților prin care oamenii pot dobândi cunoștințe și abilități.

Una dintre principalele misiuni ale Zilei Educației este să atragă atenția asupra dreptului universal la educație.

Aceasta este o valoare fundamentală care ar trebui să fie accesibilă tuturor, indiferent de statutul social, economic sau geografic.

Citește și: Veste proastă pentru elevi. Ar putea merge și sâmbăta la școală pentru a recupera materia

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

De asemenea, această zi servește ca un prilej de a discuta provocările cu care se confruntă sistemele educaționale din întreaga lume. Probleme precum accesul inegal la educație, calitatea insuficientă a învățământului sau lipsa resurselor necesare pentru o educație de calitate sunt teme recurente care necesită soluții urgente.

Ziua Educației oferă, de asemenea, ocazia de a promova inovațiile în educație și de a explora noi metode de predare și învățare.

Adaptarea la schimbările din societate și la nevoile generațiilor actuale este esențială pentru dezvoltarea unei educații relevante și eficiente.

Ziua Educației 2024

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Vacanța octombrie 2024: Pe ce dată se încheie Modulul I și când intră elevii în prima vacanță din anul școlar 2024-2025

Zi liberă pe 5 octombrie 2024

Contractul colectiv de muncă încheiat cu Ministerul Educației din România prevede ca Ziua Educației, 5 octombrie, să fie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Însă, în acest an, această dată pică într-o zi de sâmbătă.

În România, Ziua Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI