Ziua Europei 2022: Ce semnificaţie are data de 9 mai?
În fiecare an, pe data de 9 mai este aniversată Ziua Europei. Pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman, propunea printr-o declarație un plan de colaborare economică între Franța și Germania pentru a elimina rivalitățile dintre cele două state. În 1985, decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano. Iată semnificația zilei de 9 mai!
Ziua Europei 2022. Primul pas în formarea Uniunii Europene de astăzi a fost făcut pe 9 mai 1950. Atunci, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în fața presei din întreaga lume o declarație prin care chema Franța, Germania. dar și alte patru state, să își adune la comun producțiile de oțel și cărbune, punând astfel bazele unei federații europene.
Robert Schuman a propus atunci formarea unei instituții europene supranaționale care să se ocupe de industria de cărbune și oțel, bază a puterii militare.
Ziua Europei- 9 mai
Declarația lui Robert Schuman a ajutat la construcția Uniunii Europene. Statele din Benelux și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris prin care era instituită Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului- CECO, între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda.
Pe 25 martie 1957, aceste țări au semnat Tratatele de la Roma prin care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
În cadrul acestui proiect s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca în anul 1973, Grecia în 1981, Spania și Portugalia în 1986, Suedia, Austria şi Finlanda în 1995.
Pe 1 mai 2004, alte zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria.
Pe 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre.
Ziua Independenței- 9 mai
Independența de stat a fost proclamată pe 9 mai 1877. Nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor din ce în ce mai numeroase în acei ani, a fost o aruncare peste bord a ultimei verigi a conducerii otomane.
În acea zi, Mihail Kogălniceanu spunea în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”.
Independența proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă pentru a putea fi impusă forțelor militare turcești și recunoscută ulterior de puterile europene.
Ziua victoriei celui de-al Doilea Război Mondial
Pe 9 mai 1945, aliații din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste sfârșindu-se în acest mod cea mai pustiitoare conflagrație din istoria continentului european.
În 1939, după ce Polonia a fost devastată, liderul nazist Adolf Hitler a ordonat pregătirea cât mai rapidă a unei campanii în vest și pentru a avea condiții favorabile pentru acțiunile militare a ocupat Danemarca și Norvegia. Prin cucerirea acestora, Germania și-a asigurat baze pentru submarine și navigație, dar și condiții excelente pentru a trasnporta minereuri de fier din Suedia, materie primă în industria ei de război.
Pentru a ocupa Danemarca și Norvegia, Germania a avut șapte divizii de infanterie, un regiment blindat, batalioane independente la care se adăugau 1.300 de avioane constituite în Flota 5 aeriană, dar și flote ale forței maritime militare.
Astfel, de-a lungul istoriei, ziua de 9 mai a marcat evoluția României din trei puncte de vedere: proclamarea independenței (9 mai 1877), Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945) și Ziua Europei.