Ziua Europei 2023. Ce semnificație are ziua de 9 mai?
Ziua Europei 2023. În fiecare an, la data de 9 mai este aniversată Ziua Europei. Iată semnificația zilei de 9 mai!
Ziua Europei 2023. Pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman, propunea printr-o declarație un plan de colaborare economică între Franța și Germania cu scopul eliminării rivalităților dintre cele două state. În 1985, decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano.
Primul pas în formarea Uniunii Europene a fost făcut pe 9 mai 1950.
Robert Schuman a propus atunci formarea unei instituții europene supranaționale care să se ocupe de industria de cărbune și oțel, bază a puterii militare.
Declarația lui Robert Schuman a ajutat la construcția Uniunii Europene. Statele din Benelux și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris prin care era instituită Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului- CECO, între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda.
Citește și: După ce a primit tancuri, Volodimir Zelenski cere rachete cu rază lungă de acţiune și avioane
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pe 25 martie 1957, aceste țări au semnat Tratatele de la Roma prin care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
În cadrul acestui proiect s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca în anul 1973, Grecia în 1981, Spania și Portugalia în 1986, Suedia, Austria şi Finlanda în 1995. Pe
1 mai 2004, alte zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria.Pe 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre.
Independența de stat a fost proclamată pe 9 mai 1877. Nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor din ce în ce mai numeroase în acei ani, a fost o aruncare peste bord a ultimei verigi a conducerii otomane.
În acea zi, Mihail Kogălniceanu spunea în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”.
Citește și: Regele Suediei a ajuns pe patul de spital. Problemele grave de sănătate cu care se confruntă
Independența proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă pentru a putea fi impusă forțelor militare turcești și recunoscută ulterior de puterile europene.