Ziua Europei 2023. Pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman, propunea printr-o declarație un plan de colaborare economică între Franța și Germania cu scopul eliminării rivalităților dintre cele două state. În 1985, decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano.  

Ce semnificație are ziua de 9 mai?

Primul pas în formarea Uniunii Europene a fost făcut pe 9 mai 1950.

Atunci, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în fața presei din întreaga lume o declarație prin care chema Franța, Germania, precum și alte patru state, să își adune la comun producțiile de oțel și cărbune, punând astfel  bazele unei federații europene.

Robert Schuman a propus atunci formarea unei instituții europene supranaționale care să se ocupe de industria de cărbune și oțel, bază a puterii militare.

Declarația lui Robert Schuman a ajutat la construcția Uniunii Europene. Statele din Benelux și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris prin care era instituită Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului- CECO, între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. 

Citește și: După ce a primit tancuri, Volodimir Zelenski cere rachete cu rază lungă de acţiune și avioane

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Pe 25 martie 1957, aceste țări au semnat Tratatele de la Roma prin care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

În cadrul acestui proiect s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca în anul 1973, Grecia în 1981, Spania și Portugalia în 1986, Suedia, Austria şi Finlanda în 1995. Pe

1 mai 2004, alte zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria.

Pe 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre. 

Ziua Europei 2023. Ce semnificație are ziua de 9 mai?

Ziua Europei 2023. Ce semnificație are ziua de 9 mai?

[Sursa foto: PixaBay]

Ziua Independenței- 9 mai

Independența de stat a fost proclamată pe 9 mai 1877. Nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor din ce în ce mai numeroase în acei ani, a fost o aruncare peste bord a ultimei verigi a conducerii otomane. 

În acea zi, Mihail Kogălniceanu spunea în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”. 

Citește și: Regele Suediei a ajuns pe patul de spital. Problemele grave de sănătate cu care se confruntă

Independența proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă pentru a putea fi impusă forțelor militare turcești și recunoscută ulterior de puterile europene.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si