Ziua Femeii 2023. Tradiții și obiceiuri pe care femeile trebuie să le respecte pe 8 martie
Ziua Femeii 2023. Data de 8 Martie are o însemnătate mare la nivel internațional. În această zi este celebrată Ziua Femeii. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care femeile trebuie să le respecte în această zi!
Ziua Femeii 2023. Pe 8 martie este sărbătorită femeia, simbol al iubirii și al purității. Ziua Femeii aduce o serie de tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respectăm, pentru a avea noroc tot anul.
Care este istoria Zilei Internaționale a Femeii?
Această zi a luat naștere în urma unui protest al unor femei din clasa muncitoare. Ele au cerut ca numărul orelor de muncă să fie redus.
Mai exact, totul a început pe data de 8 Martie 1857.
ONU a subliniat faptul că data de 8 Martie trebuie să aibă o importanță mult mai mare. Această zi nu se referă doar la celebrarea femeilor din jurul nostru, ci se concentrează pe faptul că femeile trec prin dificultăți pentru a face față provocărilor pe care le întâmpină.
Ziua Femeii este sărbătorită la nivel internațional. Femeile sunt sărbătorite pentru realizările pe care le au. De asemenea, tot în această zi sunt lăsate deoparte diferențele de etnie, limbă, culoare.
Pe data de 28 februarie 1909 a avut loc Prima zi a Femeii, în Statele Unite ale Americii. Ziua de 28 februarie a fost aleasă de către Partidul Socialist, în amintirea unei greve din anul 1908, atunci când femeile au protestat împotriva calității muncii.
În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică în anul 2010.
Ce țări sărbătoresc Ziua Femeii?
Țările care sărbătoresc Ziua Femeii sunt: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.
Potrivit tradiției, se spune că în această zi nu este bine să te cerți cu mama sau femeia iubită. Acest lucru va aduce ghinion.
Este bine să purtați în continuare mărțișorul. Se spune că fetele care poartă un mărțișor vor avea noroc pe tot parcursul anului.
O tradiție specifică țării este aceea a ,,babelor''. Se spune că oamenii trebuie să își aleagă o babă, în funcție de data la care sunt născuți.
Pentru a afla care este baba ta, tot ce trebuie să faci este să aduni cifrele zilei în care te-ai născut. De exemplu, dacă ești născut pe data de 27, trebuie să aduni 2+7, adică 9. Se spune că în funcție de cum va fi baba ta, așa îți va merge tot anul.
Copiii oferă mamelor flori și cadouri în această zi. De asemenea, confecționează felicitări, aranjamente florale, la care pun un mărțișor pentru a le face ziua mai frumoasă mamelor lor.
În această zi nu se dă cu mătura, deoarece se consideră că norocul este dat afară din casă, nu se spală și nu se calcă.
În Transilvania, sătenii atârnă mărțișoarele de uși sau de coarnele animalelor domestice. Se crede că acest obicei îi protejează de rele pe cei care îl practică.