Ziua Jandarmeriei Române 2021. Ce trebuie să faci dacă vrei să fii jandarm
Pe data de 3 aprilie 2021 este sărbătorită cea de-a 171 aniversare a Jandarmeriei Române. Mai jos ți-am explicat pas cu pas ce trebuie să faci pentru a deveni jandarm.
În fiecare an, la 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române, marcând, astfel data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi", potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române, www.jandarmeriaromana.ro.
În pragul zilei de 3 aprilie, când Jandarmeria Română va aniversa 171 de ani de existenţă, jandarmii dâmbovițeni au marcat într-un alt mod această sărbătoare.
În acest an, Jandarmeria a lansat Campania “171 de stejari pentru România”, inițiativă ce se va desfășura anual cu ocazia Zilei Armei.
Activitatea de împădurire s-a desfășurat pe un teren din fondul forestier de stat administrat de Direcția Silvică Dâmbovița prin Ocolul Silvic Bucșani, aflat în raza administrativă a UAT IL Caragiale, cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Scopul campaniei este de a încuraja plantarea puieților, deoarece fiecare pom sădit aduce beneficii tuturor locuitorilor din comunitatea noastră.
Pentru a deveni jandarm poți alege să te înscrii la una dintre unitățile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a fi recrutat la terminarea uneia dintre școli.
Instituțiile de învățământ ale M.A.I
La Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” – arma jandarmi 50 de locuri la zi fără discriminare (din care 48 de locuri pentru învăţământ cu frecvenţă şi 2 locuri pentru minorităţi naţionale).
La Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – 60 de locuri, fără discriminare –( din care 1 loc pentru romi).
La Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni- 50 locuri fără discriminare.
Instituţiile de învăţământ ale M.Ap.N. pe locurile M.A.I.
Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu – Ştiinţe Militare şi Informaţii – Specializarea Managementul Economico- Financiar, 2 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare).
Academia Tehnică Militară Bucureşti 3 locuri conform specialităţilor, din care:
1 loc – Transmisiuni;
2 locuri – calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională.
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti – Specializarea Tehnică de Comunicaţii, 2 locuri (bărbaţi şi femei, fără discriminare).
Criteriile pe care tinerii trebuie să le îndeplinească astfel încât să participe la concursul de admitere sunt următoarele:
să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
să cunoască limba română scris şi vorbit;
să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;
să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi în cursul anului în care participă la concurs;
să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ;
să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concursul de admitere;
să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media generală de minimum 8,00;
să fie declaraţi apt medical, fizic şi psihic;
să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite de lege;
să aibă înălţimea de minimum 1,70 m bărbaţii şi 1,65 m femeile.
Ce trebuie să conțină dosarul unui candidat la Jandarmerie
Pentru recrutare, fiecare candidat va depune la structura de management resurse umane un dosar plic care va cuprinde următoarele documente:
Cererea de înscriere;
Declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare;
Diploma de bacalaureat (copie legalizată) pentru absolvenţii din seriile anterioare sau adeverinţă care atestă absolvirea liceului cu diplomă de bacalaureat pentru candidaţii care au absolvit în anul în curs;
Foaia matricolă (copie legalizată);
Fişa medicală în original( completată şi încheiată);
Certificat de naştere (copie legalizată);
Copii ale: actului de identitate (C.I./ B.I.), livretului militar, carnetului de muncă al candidatului, certificatului de căsătorie, certificatului de naştere pentru soţ/ soţie şi fiecare copil;
Autobiografia;
Tabelul nominal cu rudele candidatului;
Cazierul judiciar al candidatului;
Caracterizarea de la ultimul loc de muncă/unitate militară/şcoală (va cuprinde obligatoriu media generală la purtare, calculată pentru cei patru ani de studii liceale);