Close sidebar
Close sidebar

Ziua Muncii 2023. Ce se întâmplă cu angajații care lucrează de 1 mai?

Ziua Muncii 2023. 1 Mai este în doar câteva zile. Pentru majoritatea românilor, această zi e o adevărată sărbătoare. Cu toate acestea, unele persoane lucrează chiar de 1 Mai. De ce vor beneficia aceștia?

Laura Macovei,

Ziua Muncii 2023. Ce se întâmplă cu angajații care lucrează de 1 mai?

[Sursa foto: colaj pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Muncii 2023. De 1 Mai, majoritatea românii sunt liberi. Pe lângă această zi, ei beneficiază și de încă 2 zile libere anul acesta, respectiv 29 și 30 aprilie. 

Cu toate acestea, nu toți sunt la fel de norocoși, astfel că unii salariați muncesc și în această zi. Iată ce se întâmplă cu românii care lucrează de 1 Mai.

Semnificație 1 Mai- Ziua Muncii

Ziua Muncii 2023. Ce se întâmplă cu angajații care lucrează de 1 mai?

[Sursa foto: colaj]

În istoria postdecembristă, în anul 2003, Blocul Național Sindical a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici și bere, pentru a celebra ziua de 1 Mai.

Această zi era sărbătorită prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Sute de oameni care erau în ținute festive țineau pancarte uriașe.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Mesaje de Ziua Muncii 2023. Urări și felicitări de 1 mai 2023: „De 1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii, vă doresc o mini-vacanță plăcută şi un an plin de realizări profesionale!”

După anul 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată.

Românii se bucură de 1 Mai în aer liber, la mare, la munte, la iarbă verde.

Ce se întâmplă cu angajații care lucrează de 1 mai?

Deși toți românii ar trebui să fie liberi în această zi, există anumite domenii care solicită participarea angajatului ca într-o zi obișnuită de muncă. Totuși, aceștia au parte de beneficii.

Potrivit art. 142 din Codul Muncii 2023, persoanelor care lucrează în zilele libere de la stat trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Citește și: Zile libere 1 mai 2023. Începe minivacanța pentru români! În ce zile nu merg elevii la școală?

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații care au lucrat în zilele libere vor primi un spor la salariul de bază, unul ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI