Ziua Muncii 2023. Tradiții de 1 mai! Care este semnificația zilei?
Ziua Muncii 2023. Încă din perioada comunismului, ziua de 1 mai era sărbătorită cu mare interes de către români. O parte din tradiții sunt respectate și astăzi.
Ziua Muncii 2023. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri pentru ziua de 1 mai 2023. Sărbătoarea are loc din cele mai vechi timpuri și în perioada comunistă când erau organizate activități propagandiste.
Ziua de 1 mai nu este doar Ziua Muncii. În această zi românii mai sărbătoresc și „Armindenul” care simbolizează vegetația și protecția plantelor și a animalelor.
Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc a fost sărbătorită în România pentru prima dată în anul 1980.
În tradiția populară românii sărbătoreau „Armindenul” vechiul zeu al vegetației care proteja recolta și animalele. Ziua mai era numită și „Ziua bețivilor” pentru că era sărbătorită cu mult vin roșu.
Citește și: Pregătiri de 1 mai în Poiana Brașov
În satele din zona Banatului Armindenul este o ramură verde de copac care se pune la casele oamenilor gospodari și ale fetelor care trebuie să se mărite. Tinerii așezau ramura de copac noaptea, în secret. Cei care aveau la case ramura pusă trebuiau să îi caute pe băieți și să le dea de băut.
În dimineața zilei de 1 mai stâlpii porților și ai caselor se împodobesc cu ramuri verzi.
La fel se procedează la grajdurile vitelor pentru ca acestea să fie protejate de spiritele rele.O superstiție veche spune că cei care vor munci pe 1 mai pot avea parte de rele și grindina poate produce pagube gospodăriei lor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Zile libere 1 mai 2023. O nouă minivacanța pentru români În ce zile nu merg elevii la școală?
De 1 mai, alegerile românilor diferă. În esență, această zi este una relaxantă. În privința modului în care românii aleg să petreacă această zi se numără: mersul la mare, la munte, ieșirea în aer liber, mersul la grătar. De asemenea, mulți aleg să plece într-o minivacanță în diferite județe ale țării sau în afară.
Pe data de 1 mai 1886, manifestanții au protestat pe teritoriul Statelor Unite, pentru a se reduce ziua de munca la 8 ore.
În Chicago a avut loc cea mai mare demonstrație.
Citește și: 1 Mai în Maramureș- mai ieftin și mai liber
Aproximativ 90 de mii de demonstranți au participat la acea mișcare. Din aceștia, 40 de mii se aflau în grevă.
În urma acestui protest, 35 de mii de muncitori au reușit să câștige dreptul la muncă de 8 ore. Mai mult de atât, au reușit acest lucru fără a fi condiționat salariul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Unii oameni au fost împușcați în timpul demonstrațiilor. De asemenea, o nouă demonstrație a fost organizată în Piața Haymarket. Spre coloana în care se aflau polițiștii, s-a aruncat o bombă. În total, 66 de polițiști au fost răniți, iar 7 au decedat ulterior.
Citește și: Minivacanță 1 mai 2023. La ce preț ajunge un bilet de tren la mare și la munte?
Autoritățile au ripostat cu focuri de armă. Sute de oameni au fost răniți, iar câțiva și-au pierdut viața. Liderii anarhiști au fost judecați în urma evenimentelor. Pentru plata apărării au fost adunate fonduri de muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța, Spania.
Șapte dintre acuzați au fost condamnați la moarte, în urma procesului. Doi au fost condamnați la închisoare pe viață. Unul dintre ei a fost condamnat la închisoare 15 ani.
În urma unei noi investigații, șapte ani mai târziu, cei opt au fost găsiți nevinovați.