In articol:
- Care este semnificația zilei de 1 Decembrie?
- În trecut, Ziua Națională era celebrată și pe 10 mai sau 23 august
- Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi?
Ziua Naţională a României- 1 decembrie 2022. Iată ce trebuie să știi despre 1 Decembrie, Ziua Națională a României!
Care este semnificația zilei de 1 Decembrie?
Pe 1 Decembrie, românii celebrează Ziua Națională a României, un moment foarte important din istoria românilor. Acum 103 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.
Citește și: 2 decembrie 2022 zi liberă? Pică într-o vineri și e imediat după două libere legale
Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii:
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
În trecut, Ziua Națională era celebrată și pe 10 mai sau 23 august
În perioada 1866- 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai. Între anii 1948 și 1989, pe 23 august.
Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.
În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice- începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România.
Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.
Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi?
Anual, ziua de 1 Decembrie este marcată prin evenimente patriotice, în special prin parade militare. Cele mai cunoscute parade sunt cele de la București de la Arcul de Triumf și cea de la Alba Iulia. T
De asemenea, în țară au loc parade militare mai mici sau ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În catedralele, bisericile și mănăstirile din țară este oficializată slujba specifică” Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.
Citește și: Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022?