Românii sărbătoresc în fiecare an, pe data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

În anul 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor, unde s-a hotărât în unanimitate unirea necondiționată a Transilvaniei cu România.

Câți ani se împlinesc de la Marea Unire?

Înainte, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe data de 24 Ianuarie între anii 1861-1866, pe data de 10 Mai între 1869-1947, iar apoi între 1948-1989 s-a sărbătorit pe data de 23 August.

După revoluție, data de 1 Decembrie a devenit oficial Ziua Națională a României 

Citește și: Paradă militară la București, de Ziua Națională a României. Anunțul făcut de Ministerul Apărării

Data de 1 Decembrie a devenit Ziua Națională a României prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilește că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.

Anul acesta, pe data de 1 Decembrie, se împlinesc 105 ani de la Marea Unire.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

steagul romaniei

Pe 1 Decembrie 2023 se împlinesc 105 ani de la Marea Unire.

[Sursa foto: Freepik]

Care sunt cele mai cunoscute tradiții de 1 Decembrie, când sărbătorim Ziua Națională a României?

De Ziua Națională a României, românii se adună la un pahar cu vin, țuică fiartă, mănâncă mici și fasole cu ciolan, acestea fiind două dintre cele mai populare mâncăruri cu ocazia acestei zile de sărbătoare.

Pe data de 1 Decembrie copiii se îmbracă în portul popular și serbează Ziua Națională a României prin serbările organizate în școli și grădinițe în întreaga țară.

Totodată, nelipsitele concerte de muzică populară îi încântă pe români în fiecare an, când se cântă imnul național.

În această zi, drapelul național este arborat în toate instituțiile de stat din țară, precum și în casele românilor patrioți.

soldati care defileaza la parada de 1 decembrie ziua nationala a romaniei

Află care sunt cele mai cunoscute tradiții cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României, pe data de 1 Decembrie 2023.

[Sursa foto: Pinterest]

Citește și: Mesaje de 1 Decembrie 2023: La mulți ani, România!

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Credincioșii se adună în această zi pentru a sărbători prin rugăciune, în catedrale, în bisericile patriarhale și mănăstirești ori în paraclisele școlilor de teologie, când este oficiată slujba „Te Deum” prin care sunt amintiți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire din 1918.

În această zi de sărbătoare națională sunt organizate parade militare, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor care s-au sacrificat pentru noi. În toate zonele din țară sunt organizate concerte de muzică populară în aer liber și dansuri tradiționale specifice la care românii sunt bucuroși să participe an de an. 

Se trage cu pușca, iar soldații defilează pe cai albi. Autoritățile oferă, pe 1 Decembrie, tuturor cetățenilor care iau parte la parade, mâncăruri românești precum sarmale, fasole cu ciolan sau costiță și palincă, vin și țuică fiartă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si