In articol:
- Sfântul Patrick 2022: Tradiţii şi obiceiuri pentru această sărbătoare irlandeză
- Traditii populare de ziua Sfantului Patrick
Ziua Sfantului Patrick 2022. Ziua de 17 martie are o insemnatate importanta pentru irlandezi, pentru ca atunci il sarbatoresc pe Sf. Patrick.
Sfantul Patrick este o sarbatoare de origine catolica.
Sfântul Patrick 2022: Tradiţii şi obiceiuri pentru această sărbătoare irlandeză
Sfantul Patrick s-a nascut in secolul al IV-lea in Britannia romana, dar a fost capturat de irlandezi si tinut captiv pe insula timp de 6 ani.
Astfel, dupa ce a evadat din captivitate, el s-a intors in Irlanda in anul 432 si a inceput procesul de crestinare a irlandezilor, pana atunci adepti ai politeismului. Conform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina crestina a Sfintei Treimi, potrivit historia.ro
Citeste si: Buna Vestire 2022: Ce semnificaţie are sărbătoarea?
Culoarea asociata sarbatorii Sfantului Patrick era albastru, insa ulterior a inceput sa se foloseaca mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Astfel, obiceiul de a purta funde verzi si trifoi pentru sarbatorirea zilei de 17 martie, dateaza inca din secolul al XVII-lea.
Sarbatoarea Sfantului Patrick era celebrata de irlandezi ca un soi de zi nationala inca din secolele IX-X, dar ziua oficiala a fost inclusa in calendarul catolic abia la inceputul secolului al XVII-lea. In 1903, Ziua Sfantului Patrick a devenit sarbatoare nationala in Irlanda, iar in anii '90 a aparut si Festivalul Sf. Patrick.
In zilele noastre, sarbatoarea este onorată în diverse moduri din întreaga lume, variind de la prepararea mâncărurilor irlandeze clasice, cum ar fi colcanul și carnea de vită, până la împodobirea caselor cu decorațiuni verzi și aurii și chiar realizarea de capcane pentru spiriduși.
Traditii populare de ziua Sfantului Patrick
Se spune ca Sfantul Patrick a folosit cele trei frunze ale trifoiului pentru a explica conceptul creștin al sfintei treimi.
Impreuna cu trifoiul, spiridusul este un alt element al sarbatorilor de Ziua Sfantului Patrick. Aceste creaturi puternice au fost un element esențial al folclorului celtic de secole. Potrivit History.com, denumirea lor inițială „lobaircin” înseamnă „om cu corp mic”.
Romano-catolicii celebrează Ziua Sf. Patrick sarbatorind cu mare fast. Sarbatoarea insasi se incadreaza în mijlocul Postului Mare, perioada de asceza personală care este menită să facă paralele intre sacrificiul unui individ și cele 40 de zile pe care Iisus le-a petrecut ratacind în desert.
Citeste si: Paştele 2022: Pe ce dată pică în acest an pentru ortodocşi şi catolici
Pentru unii, Ziua Sf. Patrick este o pauza in mijlocul Postului Mare, cand pot lua o singura masa extravaganta inainte de a reveni la post. Bisericile catolice din intreaga lume pot avea, de asemenea, slujbe religioase pentru a comemora Ziua Sfântului Patrick.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Totodata, una dintre mancarurile traditionale de Ziua Sfântului Patrick este carnea de vita si varza, un element esențial pentru orice sarbatoare reusita. Multi imigranti irlandezi din SUA si-au luat carnea de la macelarii kosher care erau adesea vecinii lor in zonele urbane dens populate si, prin urmare, este descrisă mai exact ca fiind „carne de vita evreiasca aruncată intr-o oală cu varza și cartofi”.
Citeste si: Paştele catolic 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an? Tradiţii şi obiceiuri
Defilarile din intreaga lume prezinta în mod obișnuit spiridusi, realizand ocazional fapte indraznețe.
Un obicei ciudat din tradiția Sfantului Patrick implică ciupirea persoanelor care nu au haine verzi.
Conform The Independent, aceasta „legenda dubioasa” provine din ideea că doar cei care poarta culoarea sarbatorii sunt invizibili pentru degetele rautacioase ale spiridusilor, carora le place sa ciupească si sa joace farse.