VIDEO - Ziua Z în România. Sute de percheziții la traficanții de droguri: 250 de persoane vor fi audiate
Autoritățile au anunțat că astăzi au loc 260 de percheziții în mai multe dosare. În cea mai mare parte este vorba despre trafic de droguri și urmează ca 250 de persoane să fie audiate.
Procurorii DIICOT şi Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei, fac în această zi peste 50 de acţiuni operative în cadrul unei ample operaţiuni cu scopul de a destructura unele grupări infracţionale de trafic de droguri, trafic de persoane şi de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, pornografie infantilă şi criminalitate informatică.
DIICOT a anunțat că în cadrul acestei operațiuni vor fi puse în executare peste 260 de mandate de percheziţie domiciliară şi 250 de mandate de aducere.
În total, 37 sunt pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare 212 mandate de percheziţie domiciliară şi aproximativ 200 de mandate de aducere.
Totodată, reprezentanții instituției au anunțat că trei acţiuni operative vizează combaterea traficului de persoane, urmând a fi puse în executare 25 de mandate de percheziţie domiciliară, iar o alta traficul de migranţi, urmând a fi puse în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară.
Alte 10 acțiuni operative se desfășoară pe linia combaterii criminalităţii informatice, sunt puse în executare 20 de mandate de percheziţie domiciliară.
Acţiunea este inclusă într-o serie de iniţiative similare, desfăşurate la nivelul DIICOT începând cu anul 2018 şi arată preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracţiunile de trafic de droguri, trafic de persoane şi de minori şi orice forme de exploatare a
persoanelor vulnerabile, cu scopul de a combate în mod eficient aceste fenomene infracţionale.
"Percheziţiile efectuate în cursul zilei de astăzi, au scopul obţinerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată şi a altor persoane implicate în activităţi infracţionale asociate criminalităţii organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum şi identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.
Nu în ultimul rând, acţiunile vizează crearea unui climat optim de siguranţă a cetăţenilor precum şi protecţia victimelor infracţiunilor. În acest sens, menţionăm şi faptul că, în primele 8 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.088 de rechizitorii şi au fost încheiate 287 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind trimişi în faţa instanţei 2.629 inculpaţi, dintre care 1.049 în stare de arest preventiv", a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.