Avocatul german Chan-jo Jun a depus aceasta plangere la procuratura din orasul din bavaria in septembrie, prin care cere ca gigantul sa fie obligat sa aplice legislatia cu privire la discursul urii si sa stearga postari violente sau rasiste de pe site, informeaza News.ro.
Regulile Facebook interzic intimidarea, hartuirea si amenintarea, insa unii critici afirma ca gigantul nu face suficient sa aplice aceste reguli si a esuat sa stearga un adevarat val de postari rasiste si continand amenintari din reteaua de socializare in timpul crizei migratiei in Europa.
Procuratura din Hamburg a respins, anul acesta, o plangere asemanatoare a lui Jun, in baza faptului ca tribunalul regional nu are jurisdictie, deoarece divizia pentru operatiuni in Europa a Facebook are sediul in Irlanda.
"In Bavaria punctul de vedere este a ltul", se arata intr-un comunicat al firmei avocatului, Jun Lawyers, cu sediul la Wuerzburg, in Bavaria.
"La solicitarea lui Jun, ministrul bavarez al Justitiei Winfried Bausback a spus ca punctul de vedere al Hamburgului este gresit si ca legislatia din Germania se aplica unora dintre infractiuni", subliniaza cabinetul de
avocatura.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
In plangerea lui Jun apar numele fondatorului si CEO-ului Zuckerberg si ale altor noua manageri ai companiei, inclusiv al directoarei operatiunilor Sheryl Sandberg.
Facebook a declarat ca nu a incalcat legislatia germana si ca lupta impotriva discursului urii online.
"Noi nu comentam asupra situatiei in care se afla o eventuala ancheta, dar spunem ca acuzatiile sunt lipsite de vreun merit si ca Facebook sau angajatii sai nu au incalcat legislatia germana", a declarat un purtator de cuvant al gigantului.
Jun a compilat o lista cu 438 de postari care au fost semnalate ca "nepotrivite" si care nu au fost sterse in ultimul an.
Intre ele se afla comentarii pe care unii le-ar considera critici politice, dar si exemple clare de discurs al urii si indemnuri la violenta cu trimiteri la genocidul din perioada nazista.
In urma unor proteste publice si unor presiuni exercitate de politicieni germani, Facebook a angajat anul acesta Arvato, o unitate care presteaza servicii din cadrul Bertelsmann, pentru a monitoriza si sterge postari cu caracter rasist.
Un val de afirmatii abuzive si indemnuri la violenta au fost postate online, anul trecut, impotriva nou-sositilor in Germania, in perioada de varf a crizei migratiei, cand sute de mii de migranti si refugiati au fost primiti in tara, ceea ce a condus la o ascensiune a Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, antimigratie) si a exercitat presiuni asupra cancelarului Angela Merkel.