La începutul lui 2020 s-au sărbătorit 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, care a venit pe lume pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Eminescu a lăsat în urmă o impresionantă operă poetică, în frunte cu Luceafărul, Glossă și celebrele Scrisori, deși a murit la doar 39 de ani, pe 15 iunie 1889.

Mihai Eminescu a fost redactor-șef la ziarul Timpul

Cu toate acestea, în epoca sa el nu a fost perceput doar ca poet, ci și ca jurnalist.

El a scris enorm la ziarul Timpul, al Partidului conservator, fiind, la un moment dat, chiar redactor-șef al publicației. Cum Eminescu avea și o solidă cultură filozofică, el a lăsat, pe lângă poezii, și multe articole de presă din care s-au extras citate ce sunt valabile și în ziua de azi.

Citeste si: Mircea Diaconu l-a luat la mişto pe Mihai Eminescu? Un scriitor a relatat reacţia fostului candidat la preşedinţie: “M-a întrebat cine este Eminescu şi "cam ce treabă are el cu ăsta"

Citeste si: Omagiul adus de Jandarmerie poetului Mihai Eminescu, val de ironii

Citeste si: Greșeală de exprimare a Ministrului Culturii: "Eminescu este cel mai mare poet CARE l-a dat România"

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu, într-o fotografie realizată spre finalul vieții sale

1. “Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicație falsă”

2. „Caracterul însă al unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

3. „Ideea valorii este foarte relativă, căci fiecare o măsoară după interesul său”

4. „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac”

5. „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții”

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu a lăsat moștenire o operă impresionantă

6. „Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fii tăi ar fi fost uniţi totdeauna atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii!”

7. „Om se spirit e acela care-n fundul inimii lui râde de toţi şi de toate. Om de geniu e acela care râde de el însuşi. De aceea un geniu nu poate fi rău, pe când un om de spirit e totdeauna rău”

8. „A aştepta să culegi altceva dintr-un pământ decât ceea ce a fost semănat în el, ar fi copilărie”

9. „O gândire este un act, un cutremur al nervilor. Cu cât nervii se cutremură mai bine, mai liber, cu atât cugetarea e mai clară”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

10. „Cînd te laudă lumea, ascultă-o, numai lauda ce ți-o aduci tu singur n-o asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic și cum înveți a prețui exact valoarea propriilor tale acte”

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si