VIDEO El este ciobanul român care a trăit 135 de ani. Care a fost secretul longevității pentru moș Stamate
Moș Stamate a devenit o legendă în timpul comunismului, în anii 1960, când jurnaliștii de la TVR au descoperit că acesta avea o sănătate de fier și o vitalitate neobișnuită deși depășise 120 de ani de viață. "Toată viaţa n-am ştiut ce-i aia beteşug", spunea el..
Author: Sorin Negru sâmbătă 18 ianuarie 2025 , 09:23
Moș Stamate devenise vedetă în presa vremii, dar și un subiect de cercetare al oamenilor de știință datorită vârstei înaintate la care ajunsese. Avea 135 de ani, în 1968, la moartea sa.
Ilie Stamate, un cioban pe care consătenii săi din localitatea Frizu (comuna Ilovăț, județul Mehedinți) îl cunoșteau ca Moș Mandău, se născuse, după propriile mărturii, în jurul anului 1840, potrivit Adevarul.
„Aveam 35 de ani când a fost războiul cu turcul”, relata Ilie Stamate, într-un reportaj televizat din anii ‘60.
Jurnaliștii arătau că bărbatul avea peste 120 de ani, iar soția lui, Stanca, a treia soție din viața sa, era mai tânără cu cinci decenii ca el, având 75 de ani.
"Toată viaţa n-am ştiut ce-i aia beteşug". Care era secretul longevității pentru moș Stamate
În ultimii săi ani de viață, Ilie Stamate locuia într-o căsuță de la poalele munților, pe malul pârâului Coșuța, și își primea oaspeții tot mai numeroși și mai curioși de starea lui.
" Auzind glasuri de oameni străini, o bătrânică iese pe prispă. Îi dăm bineţe, ne răspunde şi o întrebăm dacă omul pe care-l căutăm este acasă. — Ieste. Se mai odihneşte că de, la anii lui... Pătrundem într-o tindă, apoi într-o cămăruţă, care abia ne cuprinde pe toţi. Moş Stamate stătea lungit pe un pat. Dintru-nceput, ne-am temut să nu fie bolnav, dar bătrânul, cum ne vede, se ridică în capul oaselor.
Ne priveşte cercetător, cu nişte ochi încă plini de vioiciune. Părul tuns scurt, o barbă rară", relatau ziariștii de la Scînteia, în 1965.
Ne interesăm cum stă cu sănătatea. — Aa, bine, bine. Toată viaţa n-am ştiut ce-i aia beteşug. Dar acum, de la o vreme, mă cam dor vârfu' deştelor de la picioare. Nu-şi găseşte liniştea până nu ne vede că ne aşezăm, care cum putem, pe nişte scăunele sau pe marginea celor două paturi”, mai spuneau reporterii atunci.
"Toată viața am trăit tot printre brazi şi stejari"
„Pentru mine munca mi-a fost doctorie. Eu toată viaţa am fost cioban şi am trăit tot printre brazi şi stejari. Numai la un singur ungurean am slujit patruzeci şi trei de ani. Acum aştept să vie vara şi să mă duc, că am patru oiţe. Cum să nu am curaj? Anul trecut am fost pe jos până la Turnu Severin şi îndărăt.
Ştiţi ce distanţă este dus şi întors? Peste optzeci de kilometri”, spunea bătrânul.