Close sidebar
Close sidebar

10 citate celebre folosite de Mihai Eminescu care sunt valabile și astăzi

Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet al românilor, dar el a fost și un jurnalist apreciat.

Matei Vaihan,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La începutul lui 2020 s-au sărbătorit 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, care a venit pe lume pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Eminescu a lăsat în urmă o impresionantă operă poetică, în frunte cu Luceafărul, Glossă și celebrele Scrisori, deși a murit la doar 39 de ani, pe 15 iunie 1889.

Mihai Eminescu a fost redactor-șef la ziarul Timpul

Cu toate acestea, în epoca sa el nu a fost perceput doar ca poet, ci și ca jurnalist. El a scris enorm la ziarul Timpul, al Partidului conservator, fiind, la un moment dat, chiar redactor-șef al publicației. Cum Eminescu avea și o solidă cultură filozofică, el a lăsat, pe lângă poezii, și multe articole de presă din care s-au extras citate ce sunt valabile și în ziua de azi.

Citeste si: Mircea Diaconu l-a luat la mişto pe Mihai Eminescu? Un scriitor a relatat reacţia fostului candidat la preşedinţie: “M-a întrebat cine este Eminescu şi "cam ce treabă are el cu ăsta"

Citeste si: Omagiul adus de Jandarmerie poetului Mihai Eminescu, val de ironii

Citeste si: Greșeală de exprimare a Ministrului Culturii: "Eminescu este cel mai mare poet CARE l-a dat România"

Mihai Eminescu, într-o fotografie realizată spre finalul vieții sale

1. “Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicație falsă”

2. „Caracterul însă al unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul”

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

3. „Ideea valorii este foarte relativă, căci fiecare o măsoară după interesul său”

4. „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac”

5. „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții”

Mihai Eminescu a lăsat moștenire o operă impresionantă

6. „Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fii tăi ar fi fost uniţi totdeauna atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii!”

7. „Om se spirit e acela care-n fundul inimii lui râde de toţi şi de toate. Om de geniu e acela care râde de el însuşi. De aceea un geniu nu poate fi rău, pe când un om de spirit e totdeauna rău”

8. „A aştepta să culegi altceva dintr-un pământ decât ceea ce a fost semănat în el, ar fi copilărie”

9. „O gândire este un act, un cutremur al nervilor. Cu cât nervii se cutremură mai bine, mai liber, cu atât cugetarea e mai clară”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

10. „Cînd te laudă lumea, ascultă-o, numai lauda ce ți-o aduci tu singur n-o asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic și cum înveți a prețui exact valoarea propriilor tale acte”

 

 

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI