10 fotografii care au ingrozit lumea si povestile terifiante din spatele lor
Se spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte. E adevarat, mai ales daca ne gandim ca unii fotografi si-au dat viata pentru un cadru perfect. Insa cand e vorba despre fotografii de razboi, imaginile spun mai mult decat o mie de cuvinte si fiecare fotogafie poate fi ultima din viata celui care o face.Aceste 10 fotografii au marcat lumea si au fost distine cu Premiul Pulitzer, Oscarul fotografilor.
Se spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte. E adevarat, mai ales daca ne gandim ca unii fotografi si-au dat viata pentru un cadru perfect. Insa cand e vorba despre fotografii de razboi, imaginile spun mai mult decat o mie de cuvinte si fiecare fotogafie poate fi ultima din viata celui care o face.
Aceste 10 fotografii au marcat lumea si au fost distine cu Premiul Pulitzer, Oscarul fotografilor.
1. Puşcaşii marini din regimentul 28 se chinuiau să înfigă drapelul Statelor Unite pe pământ japonez la Muribachi, Iwo Jima. Pe această insulă din Pacific s-a dat una dintre cele mai sângeroase lupte între SUA şi Japonia în Al doilea Război Mondial.
2.
În acest cadru, locuitorii din regiunea Pyongyang, Coreea de Nord, s-au refugiat pe un pod aflat în construcţie pe râul Taedong.
Ei încercau să scape de trupele comuniste chineze.
3.
Un tată le arată soldaţilor vietnamezi copilul său ucis de forţele guvernamentale în timpul luptelor împotriva forţelor de gherilă aflate lângă graniţa cu Cambodgia. Copilul a fost trecut pe lista cu victime colaterale. Fotografia a fost făcută pe 19 martie 1964.
4.
Jack Thornell a surprins grimasele de durere ale lui James Meredith după ce a fost împuşcat pe autostrada 51, în Hernando, Mississippi, în vara anului 1966.
James conducea marşul care încuraja afro-americanii să meargă la vot. După ce rana a fost îngrijită, el a condus şi marşul de la Memphis la Jackson.
5.
Este una dintre cele mai şocante fotografii care a câştigat un Pulitzer. În acest cadru se află Generalul Nguyen Ngoc Loan, şeful poliţiei naţionale vietnameze, care îl împuşcă mortal pe Nguyen Van Lem, un ofiţer suspectat că avea legături cu Viet Cong-ul.
Momentul a fost surprins pe o stradă din Saigon, în 1968.
6.
O altă fotografie dură, dar care descrie lipsa de umanitate. Cadrul realizat de Neal Ulevich în 1976 arată un membru al unei facţiuni politice thailandeze,Thai, lovind un corp neînsufleţit al unui student spânzurat în afara Universităţii Thammasat din Bangkok. Poliţia a luat cu asalt universitatea după ce elevii au cerut expulzarea unui fost conducător militar şi s-au baricadat în şcoală.
7.
Copiii din imagine fugeau speriaţi de flăcările imense care au izbucnit după ce un avion sud-vietnamez a scăpat accidental napalm peste propriile trupe şi civili. Hainele fetiţei care apare dezbrăcată au fost cuprinse de flăcări şi s-a debarasat de ele în timp ce alerga şi plângea.
8.
Această fotografie făcută de Ron Edmonds arată tentativa de asasinat asupra preşedintelui american Ronald Reagan.
John Hinckley Jr a tras nu mai puţin de şase focuri în direcţia în care se afla Ronald Reagan. Pe traiectoria gloanţelor s-au aflat Timothy J. McCarthy, de la Secret Service, Thomas K. Delehanty, un poliţist din Washington, şi secretarul de presă al preşedinţiei, James Brady. Atacul s-a produs pe o stradă din Washington DC, în 1981.
9.
Fotografia realizată de Jean-Marc Boujou în 1994 redă o femeie aproape moartă de foame, aflată la o clinică de sănătate improvizată în Ruhango, Rwanda.
Mii de civili s-au refugiat din calea luptelor dintre trupele guvernamentale şi rebelii din Rwanda. Fără acces la îngrijire medicală suficientă, doctorii au spus că în timpul luptelor între 20 şi 25 de persoane au murit în Rwanda în fiecare zi din cauza bolilor şi foametei.
10.
Un colonist evreu singuratic se luptă cu un ofiţer de securitate israelian în timpul ciocnirilor care au izbucnit în timp ce autorităţile evacuau un avanpost din Amona, la est de oraşul palestinian Ramallah, la începutul anului 2006.
Această fotografie, luată de Oded Balilty, a câştigat premiul Pulitzer în 2007.
1. Puşcaşii marini din regimentul 28 se chinuiau să înfigă drapelul Statelor Unite pe pământ japonez la Muribachi, Iwo Jima. Pe această insulă din Pacific s-a dat una dintre cele mai sângeroase lupte între SUA şi Japonia în Al doilea Război Mondial.
2.În acest cadru, locuitorii din regiunea Pyongyang, Coreea de Nord, s-au refugiat pe un pod aflat în construcţie pe râul Taedong. Ei încercau să scape de trupele comuniste chineze.
3. Un tată le arată soldaţilor vietnamezi copilul său ucis de forţele guvernamentale în timpul luptelor împotriva forţelor de gherilă aflate lângă graniţa cu Cambodgia. Copilul a fost trecut pe lista cu victime colaterale. Fotografia a fost făcută pe 19 martie 1964.
4. Jack Thornell a surprins grimasele de durere ale lui James Meredith după ce a fost împuşcat pe autostrada 51, în Hernando, Mississippi, în vara anului 1966. James conducea marşul care încuraja afro-americanii să meargă la vot. După ce rana a fost îngrijită, el a condus şi marşul de la Memphis la Jackson.
5. Este una dintre cele mai şocante fotografii care a câştigat un Pulitzer. În acest cadru se află Generalul Nguyen Ngoc Loan, şeful poliţiei naţionale vietnameze, care îl împuşcă mortal pe Nguyen Van Lem, un ofiţer suspectat că avea legături cu Viet Cong-ul. Momentul a fost surprins pe o stradă din Saigon, în 1968.
6. O altă fotografie dură, dar care descrie lipsa de umanitate. Cadrul realizat de Neal Ulevich în 1976 arată un membru al unei facţiuni politice thailandeze,Thai, lovind un corp neînsufleţit al unui student spânzurat în afara Universităţii Thammasat din Bangkok. Poliţia a luat cu asalt universitatea după ce elevii au cerut expulzarea unui fost conducător militar şi s-au baricadat în şcoală.
7. Copiii din imagine fugeau speriaţi de flăcările imense care au izbucnit după ce un avion sud-vietnamez a scăpat accidental napalm peste propriile trupe şi civili. Hainele fetiţei care apare dezbrăcată au fost cuprinse de flăcări şi s-a debarasat de ele în timp ce alerga şi plângea.
8.Această fotografie făcută de Ron Edmonds arată tentativa de asasinat asupra preşedintelui american Ronald Reagan. John Hinckley Jr a tras nu mai puţin de şase focuri în direcţia în care se afla Ronald Reagan. Pe traiectoria gloanţelor s-au aflat Timothy J. McCarthy, de la Secret Service, Thomas K. Delehanty, un poliţist din Washington, şi secretarul de presă al preşedinţiei, James Brady. Atacul s-a produs pe o stradă din Washington DC, în 1981.
9.Fotografia realizată de Jean-Marc Boujou în 1994 redă o femeie aproape moartă de foame, aflată la o clinică de sănătate improvizată în Ruhango, Rwanda. Mii de civili s-au refugiat din calea luptelor dintre trupele guvernamentale şi rebelii din Rwanda. Fără acces la îngrijire medicală suficientă, doctorii au spus că în timpul luptelor între 20 şi 25 de persoane au murit în Rwanda în fiecare zi din cauza bolilor şi foametei.
10.Un colonist evreu singuratic se luptă cu un ofiţer de securitate israelian în timpul ciocnirilor care au izbucnit în timp ce autorităţile evacuau un avanpost din Amona, la est de oraşul palestinian Ramallah, la începutul anului 2006. Această fotografie, luată de Oded Balilty, a câştigat premiul Pulitzer în 2007.