Aliment foarte bogat in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu si saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scapa de grasimea in exces si de colesterol. Ceapa mai are in compozitie si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum si substante cu proprietati antiseptice.
“Ceapa este si un diuretic ce favorizeaza eliminarea sodiului din organism si are si proprietatea de a calma tusea si de a desfunda caile respiratorii. Ceapa este considerata a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curata organismul de toxinele din corp. Pentru a-si pastra proprietatile minunate pe care le-a primit de la natura, ceapa trebuie consumata in stare cruda, fie ca vorbim de ceapa rosie, de ceapa alba sau de ceapa galbena, sau chiar de ceapa verde.
Ceapa are proprietatea de a micsora simtitor riscul dezvoltarii unui cancer la plamani”, explica dr. Denisa Zaharia, medic medicina interna, cu competenta in apifitoterapie.
Cruda sau fiarta, ceapa ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mod natural. Ajuta la subtierea sangelui, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimi nesanatoase.
O jumatate de ceapa cruda mancata zilnic face minuni: diminueaza valorile colesterolului rau, estompeaza manifestarile trombozei si previne accidentele cardiovasculare, e de parere specialistul.
Beneficii la care nu te gandeai
1.Consumata in stare cruda, in forma de suc sau chiar ceai de frunze uscate, ceapa este miraculoasa mai ales in cazul afectiunilor cauzate de gripa sau raceala.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
2.Datorita flavonoizilor si sulfului, mentine nivelul colesterolului la limite normale, previne diabetul, artrita si bolile de inima.
3.Antioxidantii puternici regleaza tensiunea arteriala si previn bolile cardiovasculare. Ceaiul de ceapa este eficient in caz de angina pectorala, ateroscleroza, crampe musculare.
4.Ceapa previne instalarea cancerului si acest lucru a fost deja dovedit in urma mai multor teste. S-a demonstrat faptul ca personele care consuma ceapa si usturoi in mod constant au protectie importanta impotriva cancerului.
Responsabili de aceasta bariera protectoare sunt flavonoizii din ceapa.
5.Ceaiul de ceapa alina durerile si inflamatiile gatului. Adauga foile de la o ceapa in apa care clocoteste pentru trei-patru minute.
6.Ceapa calmeaza muscaturile de insecte. Se taie o ceapa in doua si se frectioneaza locul inflamat.
7.Sucul de ceapa reduce matreata si combate caderea parului. Se aplica inainte de spalare si de lasa sa actioneze 20-30 de minute.
Apoi se spala parul cu sampon.
8.Pentru a combate acneea, este foarte eficient mixul preparat din suc de ceapa si ulei de masline. Se aplica pe ten si dupa 20 de minute se clateste cu apa calduta.
9.Pentru a scapa de vergeturi, amesteca sucul de la 2 cele cu o lingura de glicerina si aplica pe zonele afectate.
10.Ceapa te scapa si de bataturi! Toac-o marunt, amestec-o cu otet de mere si pastreaz-o peste noapte, apoi aplica direct pe zonele cu probleme.