Raspuns 1: România este: stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, stat de drept, democratic si social.

Raspuns 2: Dreptul la identitate este dreptul minoritatilor nationale de a-si pastra traditiile, religia, cultura si de a fi educati în limba materna.

Raspuns 3: Cetatenia româna se poate dobândi prin nastere, prin adoptie sau la cerere, potrivit legii.

Raspuns 4: Îndatoririle unui cetatean român sunt: fidelitatea fata de tara; apararea tarii; plata contributiilor financiare; exercitarea cu buna credinta drepturilor si a libertatilor astfel încât sa nu fie afectate drepturile celorlalti.

Raspuns 5: Pentru a candida la Camera Deputatilor, cetatenii trebuie sa aiba cel putin 23 de ani, pentru Senat trebuie sa aiba cel putin 33 de ani, iar pentru a candida la Presedintie trebuie sa aiba cel putin 35 de ani.

Raspuns 6: Motiunea de cenzura este o hotarâre a Parlamentului prin care acesta îsi retrage votul de încredere acordat Guvernului. Drept urmare Guvernul este demis. Motiunea de cenzura este o modalitate de control parlamentar, fiind forma cea mai grava de sanctionare a Guvernului.

Raspuns 7: Consilierii Curtii de Conturi pot fi revocati de Parlament.

Raspuns 8: Dacia ocupa un teritoriu cuprins între: râul Tisa (vest), râul Nistru si Marea Neagra (est), Dunare (sud) si Carpatii Padurosi (nord).

Raspuns 9: Romanii au fost retrasi din Dacia, de catre împaratul Aurelian, aflat la conducerea Imperiului Roman, în anul 271.

Raspuns 10: Limba româna s-a format din limba dacilor si din limba romanilor

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Raspuns 11: Dupa retragerea aureliana, în Dacia au venit popoare migratoare: vizigoti, huni, slavi.

Raspuns 12: Tara Româneasca a fost întemeiata în jurul anului 1300 prin unirea cnezatelor si voievodatelor existente, sub conducerea lui Basarab I.

Raspuns 13: Rascoala taranilor români din anul 1784 a fost condusa de Horea, Closca si Crisan.

Raspuns 14: Înca din evul mediu, cea mai importanta clasa sociala a fost reprezentata de taranime, împartita în doua categorii: taranii liberi, care puteau detine pamânt si aveau anumite libertati, si taranii dependenti, numiti iobagi în Transilvania sau rumâni în Tara Româneasca.

Raspuns 15: Prima Constitutie a României a fost adoptata în anul 1866, în timpul domniei principelui Carol de Hohenzollern (regele Carol I), care i-a succedat la conducerea tarii lui Alexandru Ioan Cuza. Prima Constitutie a României a avut ca model Legea fundamentala a Belgiei.

Raspuns 16: Barbu Catargiu (1807-1862) a fost un politician român, prim ministru al Principatelor Unite în 1862 (în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza) pâna când a fost asasinat pe 20 iunie al aceluiasi an. A fost primul detinator al functiei de prim-ministru dupa unirea Principatelor Române (primul premier din istoria României unite).

Raspuns 17: Potrivit Pactului Ribbentrop-Molotov si Dictatului de la Viena, România este silita în anul 1940 sa cedeze Uniunii Sovietice Bucovina de Nord, tinutul Hertei si Basarabia, Ungariei Transilvania de Nord, iar Bulgariei Dobrogea de Sud (la sud de linia Ostrov-Vama Veche).

Raspuns 18: Nicolae Ceausescu a devenit conducator al tarii în 1965, iar la 28 martie 1974, Marea Adunare Nationala a instituit (înfiintat) functia de presedinte al Republicii Socialiste România. Nicolae Ceausescu este ales în unanimitate primul presedinte al României.

Raspuns 19: Ion Iliescu a fost Presedinte al României în perioadele 1989-1996 si 2000-2004.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Raspuns 20: Mineriadele sunt violentele exercitate de mineri dupa revolutia din 1989. În total, au avut loc 6 mineriade: în ianuarie, februarie si iunie 1990, în septembrie 1991, în ianuarie si februarie 1999.

Raspuns 21: Suprafata României este de 238.391 km patrati

Raspuns 22: Delta Dunarii este cel mai tânar pamânt din România. Este cel mai nou pamânt românesc, o câmpie în formare.

Raspuns 23: Litoralul românesc are 245 de km lungime.

Raspuns 24: Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România si din Europa.

Raspuns 25: Pastravul traieste în apele din Muntii Carpati.

Raspuns 26: Cel mai important poet român este Mihai Eminescu.

Raspuns 27: Sarmalele, drobul de miel, mamaliga cu brânza si smântâna, ciorba de perisoare, saramura de peste, placinta cu brânza, pasca, papanasii, cozonacul si altele.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si