Close sidebar
Close sidebar

2024 este an bisect și va avea 366 de zile. Ce se întâmplă cu data ta de naștere din buletin dacă te-ai născut pe data de 29 februarie într-un an bisect?

Anul 2024 este an bisect. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre ziua de 29 februarie, cea considerată „în plus”. Află ce se întâmplă cu data ta de naștere din buletin dacă te-ai născut pe 29 februarie, dar și alte curiozități.

Ana-Maria Costea,

Anul 2024 este an bisect.

[Sursa foto: iStock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Anul 2024 este an bisect deoarece are 366 de zile, în comparație cu un an nebisect, care are doar 365. 

Într-un an bisect, luna februarie este cea „afectată”, mai exact, în acest an, luna februarie va avea 29 de zile în loc de 28 de zile. Anii în care luna februarie are 28 de zile sunt cei nebisecți.

O dată la fiecare patru ani este un an nebisect, iar conform ani-bisecti.ro, sunt 97 de ani bisecți în fiecare ciclu de 400 de ani.

În fiecare an bisect, lunii februarie i se adaugă o zi în plus.

[Sursa foto: iStock]

Ce se întâmplă cu data ta de naștere din buletin dacă te-ai născut pe 29 februarie într-un an bisect?

Această întrebare este frecvent pusă. Deci, ce se întâmplă dacă te-ai născut pe 29 februarie? Buletinul tău va fi emis pe data de 28 februarie sau pe 1 martie?

Citește și: Horoscop chinezesc pentru 2024: Anul Dragonului de Lemn aduce schimbări importante pentru fiecare zodie

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Nu există un răspuns clar pentru această întrebare, deoarece fiecare țară are propriile sale reguli în legătură cu acest aspect. În unele țări se va folosi data de 28 februarie, în timp ce în alte țări va fi aleasă data de 1 martie.

Aproximativ 4 milioane de persoane din toată lumea s-au născut pe data de 29 februarie, în an bisect.

De ce avem nevoie de ani bisecți în calendar?

Anii bisecți au rol în sincronizarea anului calendaristic cu cel astronomic, împiedicând, spre exemplu, sărbătorirea Crăciunului în luna noiembrie.

Așadar, se adaugă o zi în plus la fiecare patru ani, în luna februarie, pentru a se menține corectitudinea calendarului în raport cu anotimpurile astronomice. Un an în calendarul gregorian (365 de zile) și un an conform orbitei Pământului în jurul Soarelui (aproximativ 365,25 de zile) nu au aceeași durată.

Un an bisect are 366 de zile, în loc de 365 (câte are un an nebisect). Mai mult decât atât, un an nebisect nu se termină și începe în aceeași zi din săptămână precum un an nebisect.

Află câteva curiozități despre anii bisecți. De ce avem nevoie de ei?

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Zile libere 2024: Lista completă a sărbătorilor legale în care românii nu merg la muncă

Cum se calculează anii bisecți?

Un an este bisect dacă este divizibil exact cu 4.

Anii care sunt divizibili cu 100 (ani de secol, precum 1900 sau 2000) nu pot fi ani bisecți dacât dacă sunt divizibili cu 400. Așadar, anii 1700, 1800 și 1900 nu au fost ani bisecți, însă anii 1600 și 2000 au fost.

Dacă un an respectă ambele reguli de mai sus, este un an bisect.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI