Pe 21 martie avem bucuria de a sărbători Ziua Mondială a Poeziei, o zi dedicată oamenilor care au decis să își pună sufletul în versuri.

În fiecare an, pe 21 martie sărbătorim Ziua Internațională a Poeziei

Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Citeste si: VIDEO| Răsvan Popescu și-a lansat noul volum de poezii

De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Shakespeare este unul dintre cei mai cunoscuți autori de poezii din întreaga lume. Acesta are peste 4 miliarde de volume vândute la nivel internațional. Cel mai mare poet rus şi fondatorul literaturii ruse moderne, Puşkin, îi urmează îndeaproape lui Shakespeare în topul celor mai vânduţi poeţi din toate timpurile.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În urmă cu mai bine de 6000 de ani a fost scrisă cea mai veche poezie din lume. Aceasta se află astăzi la Muzeul Arheologic din Istanbul, Turcia. Poemul este scris pe o tăbliță de argilă si cuprinde versuri ale unui autor necunoscut pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate. 

Cel mai vechi poem epic din istorie are o vechime de 2000 de ani înainte de Hristos.

Titlul acestuia este  „Epopeea lui Ghilgameş”, poemul fiind realizat cu scriere cuneiformă, pe 12 tăbliţe de lut.

Citeste si: ”Anul Yunus Emre şi al Limbii Turce”- seară de poezie la București

Be Like a Child”- Poemul tradus în cele mai multe limbi. În august 2010, la Festivalul de poezie Sri Chinmoy din New York, poemul a fost recitat de oameni din lumea întreagă, în 146 de limbi. Astfel a intrat în Cartea Recordurilor ca poemul tradus în cele mai multe limbi.

Ce semnificație are această sărbătoare literară

Ziua este un prilej pentru a ne înclina în faţa celor care, prin cuvinte meşteşugite în versuri, și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Poezia demonstrează că, indiferent unde se află pe glob, omul are aceleaşi sentimente şi întrebări. În lume, la această dată, sunt organizate lecturi publice şi concursuri.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

UNESCO a aprobat data de 21 martie ca fiind Ziua mondială a poeziei în timpul celei de-a 30-a Conferinţe Generale din 1999 de la Paris.

Ziua Mondială a Poeziei este o ocazie de a celebra toți poeții din întreaga lume, de a face să renască tradiția recitării versurilor scrise de milioanele de oameni care au trăit pentru această artă divină, pentru promovarea lecturii, scrierii și predării poeziei, stimularea convergenței dintre poezie și alte arte precum teatru, dans, muzică și pictură, precum și creșterea vizibilității poeziei în mass-media.

Citeste si: Seară unică de poezie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si