Pe 22 decembrie 2025, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Apostol Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel, care l-a numit „adevărat fiu al credinței”. Viața sa reprezintă un model de slujire necondiționată a lui Dumnezeu și de răspândire a credinței creștine.

Viața Sfântului Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut în cetatea Listra dintr-un tată păgân elin și o mamă evreică, ceea ce îi conferă o identitate aparte, la intersecția culturii grecești cu credința iudaică.

În Listra, o cetate dominată de cinstirea zeilor păgâni precum Zeus și Hermes, Sfântul Timotei a crescut într-un mediu plin de provocări spirituale.

Conform relatărilor din Faptele Apostolilor, Apostolul Pavel și Barnaba au ajuns în Listra, unde Pavel a săvârșit o minune – vindecarea unui olog din naștere. Minunea a schimbat profund viețile celor prezenți, inclusiv pe cea a mamei lui Timotei, care l-a găzduit pe Pavel și, recunoscătoare pentru binecuvântarea adusă, și-a dăruit fiul pentru a fi ucenicul apostolului.

Calendar ortodox ianuarie 2025

Calendar ortodox ianuarie 2025

[Sursa foto: Resurse ortodoxe]

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Moșii de iarnă 2025: Tradiții pentru Sâmbăta celor Adormiți

Ucenic al Sfântului Apostol Pavel

De la început, Sfântul Pavel l-a considerat pe Timotei un colaborator și prieten apropiat, oferindu-i sfaturi esențiale pentru pastorație. Acesta îl îndeamnă să fie un exemplu pentru credincioși:

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția.[...] Ia aminte la tine însuți și la învățătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, și pe tine te vei mântui și pe cei care te ascultă” (I Timotei 4, 11-16).

Sfântul Timotei l-a însoțit pe Sfântul Pavel în mai multe călătorii misionare, trecând prin Frigia, Galatia, Troa, Filipi și Atena. A fost martor și participant activ la propovăduirea Evangheliei, având un rol esențial în întemeierea și consolidarea comunităților creștine din aceste regiuni.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Lăsata Secului în Maramureș

Dionisie din Furna, în lucrarea sa Erminia picturii bizantine, descrie cum trebuie reprezentat Sfântul Timotei: un bătrân cu barbă crețată, ținând un sul înfășurat, simbol al propovăduirii sale apostolice.

Sfântul Timotei a rămas credincios misiunii sale până la moarte, chiar și în fața persecuțiilor. Patimirea sa este legată de o sărbătoare păgână, în timpul căreia închinătorii la idoli obișnuiau să poarte măști și să comită violențe, considerând aceste fapte drept jertfe aduse zeilor. Cu curaj, Timotei a ieșit în fața lor, mărturisindu-L pe Hristos. Furioși, aceștia l-au bătut până și-a dat duhul. Trupul său a fost înmormântat cu cinste în locul numit Pion.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Cum arăta Fuego în clasa a 6-a: "Nu am fost cel mai bun din clasă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Mai târziu, la porunca împăratului Constantiu, moaștele sale au fost mutate la Constantinopol și așezate în Biserica „Sfinții Apostoli”, alături de moaștele Sfântului Luca și ale Sfântului Andrei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si