24 ianuarie- Mica Unire. Este o sărbătoare foarte mare pentru români! Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost posibila datorita domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a reusit, in scurta sa domnie, sa creeze un stat modern. 

Curiozități despre Mica Unire de la 24 ianuarie 1859

Mica Unire a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si a insemnat unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.

Unirea Principatelor este unul dintre evenimentele de referinta in istoria Romaniei si este legata de numele lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost posibila dupa numirea lui Cuza ca domnitor al ambelor principate. In Moldova a fost ales la 5 ianuarie si in Tara Romaneasca la 24 ianuarie 1859.

Cine a fost Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza a fost parcalab de Galati, in timpul lui Grigore Ghica. In urma adunarilor ad-hoc din Moldova si a falsificarii acestora, Cuza va renunta la functie.

24 ianuarie  - Mica Unire
24 ianuarie - Mica Unire

Citeste si: Mesaje de 24 ianuarie 2021. Urări originale pentru Mica Unire: ”Este ziua tuturor românilor, La mulți ani!”

Demersurile pentru infapturirea unirii incepusera inca din anul 1848. In acest an, domnitorul Moldovei-Mihail Sturdza si domnitorul Tarii Romanesti-Gheorghe Bibescu au creat o punte culturala si economica intre cele doua principate.

Iar rezultatul politicii lor interne a fost uniunea vamala dintre cele doua.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Zile libere 2021. Anul acestea, 24 ianuarie pică duminică. Ce alte sărbători legale cad în weekend

Sfarsitul Razboiului Crimeii a creat un context european favorabil pentru evenimentul ce se pregatea in Principatele Romane. Datorita semnarii Tratatului de la Paris, romanii au obtinut ajutorul britanicilor si francezilor. Tot acum era momentul castigarii independentei fata de Imperiul Tarist si cel Otoman.

Inalta Poarta, dar si Austria considera alegerea aceluias domnitor, in ambele principate, ca o incalcare a Conventiei de la Paris. Insa, in actul oficial nu era mentionat faptul ca domnitorul ales nu poate indeplini aceasi functie, atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca.

24 ianuarie  - Mica Unire
24 ianuarie - Mica Unire

Citeste si: 24 ianuarie 2021: Veste proastă pentru români. Când pică prima zi liberă din an

Cuza a pus bazele României moderne

In cei 7 ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Romaniei moderne. A fost creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. Au fost concepute Codul Civil si Codul Penal, inspirate de cele al Frantei. S-a dat legea invatamantului primar obligatoriu. S-au infiintat si primele universitati din tara, cea de la Iasi care azi ii poarta numele-1860 si Universitatea Bucuresti-1864.

Alaturi de Kogalniceanu vor fi initiate o serie de reforme: electorala, agrara, a justitiei, a invatamantului si secularizarea averilor manastiresti.

Sursa: momenteistorice.ro

Citeste si: Sărbătoare 24 ianuarie 2021: De ce este această zi liberă pentru români?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si