24 ianuarie sărbătoare: Mica Unire. Data de 24 ianuarie 2023 reprezintă data la care se vor împlini 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Mica Unire”, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Ce s-a întâmplat cu adevărat la această dată?

Unirea Principatelor Române din 1859 a rămas în istoria țării ca „Mica Unire”. Această dată reprezintă unirea Principatului Moldovei și Țării Românești sub același domnitor – Alexandru Ioan Cuza.

În data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.

Citește și: 23 și 24 ianuarie sunt zile libere în 2023?

În urma Tratatului de pace de la Paris în 1856 situația Principatelor Române a început să se schimbe. Moldovei îi sunt atașate trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.

Majoritatea membrilor Divanului Ad-hoc din Țara Românească s-au pronunțat în favoarea Unirii, în Moldova însă, caimacanul Nicolae Vogoride sprijinit de Imperiul Otoman a falsificat listele electorale.


În 1858 a avut loc Congresul de la Paris, unde s-a ridicat problema Unirii Principatelor Moldovei și Țării Românești, însă, din cauza faptului că s-au putut pune de acord în privința acestora, s-a decis ca acestea să-și decidă singure soarta.

Principalele măsuri care au vizat Principatele

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

1.desfiinţarea protectoratului rusesc şi înlocuirea lui cu o garanţie colectivă a Marilor Puteri. Prin acest fapt s-a reuşit eliminarea influenţei ruseşti şi asigurarea că trupele ţariste nu vor mai putea străbate teritoriul Principatelor fără acordul puterilor garante. Astfel, era se stopată posibila înaintare a Rusiei în Balcani.

2. cedarea sud-estului Basarabiei Principatului Moldovei. Această măsură a îndepărtat Rusia de gurile Dunării.

3. libera circulaţie pe Dunăre sub atenta supraveghere a Comisiei Europene a Dunării. Scoaterea Dunării de sub influenţa rusească era o prioritate strategică pentru puterile din centrul Europei.

4. suzeranitatea otomană era menţinută. Fiind sub suzeranitate otomană, Principatele nu puteau avea propria politică externă, fapt ceea ce constituia o garanţie în plus că cele două teritorii nu vor cădea sub sfera de influenţă rusească.

5. armata naţională. Măsura dădea Principatelor posibilitatea de a-şi asigura ordinea internă. 

Citește și: Mica Unire. Semnificația sărbătorii de pe 24 ianuarie

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si