Sfântul Stelian 2020. Azi, 26 noiembrie 2020, îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Stelian. Enoriașii îl îndrăgesc pe sfânt pentru iubirea lui față de copii.

Cine era Sfântul Cuvios Stelian

Renumitul Sfânt a fost adus pe lume în secolul VI, în Adrianopolie, provincia Paflagonia (Turcia de azi), de aici şi numele de Stelian Paflagonitul.

Familia în care s-a născut era una înstărită, dar, spune Sinaxarul Ortodox, „treceau însă printr-o altă durere, aceea a pierderii copiilor lor la scurtă vreme de la naştere.”

Sfântul Stelian a fost singurul copil care a trăi, de aceea toată dragostea părinţilor s-a îndreptat către el de teama de a nu-l pierde. Aşadar, cuviosul „va creşte cu o dragoste nestinsă pentru copii şi cu milă pentru cei în suferinţă, căci lipsa fraţilor şi surorilor din casa părintească va lăsa urme pentru tot restul vieţii”, se mai arată în Sinaxar.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru Postul Crăciunului! Face minuni

Citeste si: Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Tradiţii pentru Lăsata Secului

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Prima apropiere de biserică se realizează în copilărie, când Stelian descoperă atmosfera slujbelor creştine în biserica din oraşul său. După moartea timpurie a părinţilor, orfan fiind, îşi vinde averea şi împarte totul săracilor, iar el ia drumul unei mănăstiri din provincie.

„Rugăciunile sale aveau atâta tărie încât de cele mai multe ori mamele se întorceau fericite la casele lor. Faima sa creşte tot mai mult şi se răspândeşte în ţinuturile învecinate, dar smerenia lui Stelian depăşea cu mult cinstirea pe care încercau oamenii să i-o aducă.

În această stare de dragoste aprinsă către Dumnezeu şi de milă jertfitoare în rugăciune pentru toţi cei care suferă, Cuviosul Stelian va trece la cele veşnice, dar minunile săvârşite în peştera în care a trăit nu vor înceta”, se mai arată în Viaţa Sfântului Stelian, menţionată în Sinaxarul Ortodox.

Sfântul Stelian 2020- ocrotitorul copiilor

O altă minune menţionată de tradiţia bisericii s-a întâmplat într-una dintre peregrinările obişnuite ale Sfântului Stelian. „S-a simţit atras să-şi aşeze mâna pe un copil rănit, ceea ce înainte nu îndrăznise să facă. A simţit puterea Domnului trecând asupra copilaşului suferind prin mâna sa cea întinsă. Copilul şi-a revenit imediat, iar de atunci Stelian a fost căutat de către fiecare suflet aflat în suferinţă din împrejurimi, tineri sau bătrâni.”

Cuviosul Stelian este chiar și ocrotitorul copiilor nenăscuți. După mai multe istorii povestite de o tânără care nu putea să rămână însărcinată și umbla în preajma Sfântului, Cuviosul Stelian a devenit iubit de toți copiii. Cu ajutorul rugăciunilor sfântului, femeia rămâne însărcinată, iar vestea s-a răspândit cu repeziciune în tot ţinutul.

Sfântul Stelian 2020.
Sfântul Cuvios Stelian - ocrotitorul copiilor[Sursa foto: google]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Moaşte ale Sfântului Stelian se păstrează în Bucureşti, la Biserica Sfântul Stelian- Lucaci (strada Logofăt Udrişte 6-8). Sunt aici din anul 1736, fiind dăruite acestei biserici de către Mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti, ctitorul acesteia.

Rugăciunea închinată Sfântului Stelian pentru a-ți oferi ajutorul în momentele grele

„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul şi călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupeşti biruind şi împreună cu îngerii locuind, priveşti neîncetat mărirea cea gătită sfinţilor, de lumina cerească umplându-te. Acum, în slava cerească vieţuind şi înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioşii care cu îndrăzneală înalţă rugăciuni şi cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfinţit, şi vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame şi pe copii, ferindu-i de întristare şi de boală, arată-te grabnic vindecător al suferinţelor şi al bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor ce te laudă pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă şi din pustiul inimilor noastre ţarină bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinţei şi să se înmulţească roadele sfinţitoare ale faptelor bune; ocroteşte cu rugăciunile tale familiile şi pe copiii noştri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate şi mântuire, ca prin tine şi împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si