Close sidebar
Close sidebar

29 iulie - Ziua Imnului National al României. Ce procesiuni au anunțat autoritățile române

Procesiuni Ziua Imnului Național al României. Pe 29 iulie 1848 a fost cântat pentru prima dată imnul „Deșteaptă-te române!” în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Madalina Grigore,

29 iulie 2022- Ziua Imnului Național al României


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Procesiuni Ziua Imnului Național al României. Ziua imnului național al României a fost instituită în anul 1998 prin Legea nr. 99/1998. Această lege prevede că ziua de 29 iulie va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, dar şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne. 

Pe 29 iulie sărbătorim Ziua Imnului Național al României

În anul 1998, în cadrul ceremoniilor cu ocazia împlinirii unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie 1998, Zi a imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000

lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise de BNR.

Mai mult, la originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann, conform site-ului forter.ro.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Comoara galbenă ascunsă în Pajiștea Apusenilor

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Versurile patriotice ale imnului național a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania.

A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Imnul național ”Deşteaptă-te române!” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent Parcul Zăvoi, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă.

Totodată, ”Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. Acesta a fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, potrivit cdep.ro.

Ce procesiuni au anunțat autoritățile din România în acest an

Ziua Imnului Național este de obicei sărbătorită de către autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor evenimente și manifestări cultural-educative care au caracter evocator și științific, dar și ceremonii militare în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Totodată, în municipiul București și în municipiile de reședință de județ de obicei sunt organizate ceremonii publice de intonare a Imnului Național al României și de înălțare a drapelului național, potrivit normelor convenite între prefecturi, primării și comenduirile de garnizoană.

Citeste si: Imnul secuilor, intonat de Naționala României

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI