3 aspecte legate de drepturile părinților pe care ar trebui să le știi

Dacă ați aflat recent că veți deveni părinți, cu siguranță pe lângă bucuria aferentă veți simți și că este deosebit de important să vă documentați pentru a ști cum vă veți planifica viața pentru următorii ani. Apariția unui copil schimbă foarte mult optica părinților și statutul social, astfel că este necesar în primă fază să afli care sunt drepturile părinților, cu precădere atunci când vine vorba despre beneficiile și opțiunile pe care aceștia le au.

Alis Pop, luni 28 octombrie 2024 , 10:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Care sunt drepturile părinților conform legislației românești?

1. Concediul de creștere a copilului nu este doar concediu de maternitate

Una dintre reglementările cu adevărat utile este aceea că nu doar mama își poate lua acest concediu de creștere a copilului, așa cum se întâmpla în trecut, ci și tatăl. Pe blogul pluxee.ro poți găsi mai multe informații despre acest concediu de paternitate, în mare parte condițiile de acordare fiind similare ca și în cazul concediului maternal. Este important de știut faptul că legislația a introdus această măsură de egalitate de gen pentru a oferi ambilor părinți posibilitatea de a se ocupa de copii, astfel că în cazul în care concediul de creștere a copilului este luat de către tată, mama va trebui să ia măcar o lună din această perioadă, situația fiind inversă în cazul în care mama beneficiază de concediu maternal. 

2. Femeia însărcinată este protejată de concediere pe durata concediului de creștere a copilului

Una dintre problemele care încă persistă, deși mai rar față de alți ani, este aceea în care o persoană de gen feminin anunță angajatorul de existența sarcinii, iar acesta decide încetarea contractului de muncă. Măsura nu este legală, ci este considerată discriminatorie, iar acest lucru ar trebui să fie cunoscut de către toate femeile aflate în această situație. Sarcina trebuie anunțată prin notificare scrisă către departamentul de resurse umane, urmând ca din acel moment să se considere că angajatorul a luat la cunoștință situația angajatei care va intra în concediu de maternitate. 

3. Indemnizația se calculează în conformitate cu media salariului net din ultimele 12 luni

Indiferent dacă vorbim despre concediul maternal sau despre cel paternal, părintele care urmează să intre în concediul de creștere a copilului trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea primi indemnizația de creștere. Una dintre aceste condiții este ca persoana să fie angajată cu contract de muncă, deoarece indemnizația ia în calcul valoarea mediei salariului ultimelor 12 luni de muncă, ceea ce înseamnă că angajatul trebuie să aibă stagiu de cotizare. Valoarea indemnizației este de 85%, însă nu poate depăși plafonul de 8500 lei, iar minimul este stabilit la valoarea de 1651 lei, ceea ce înseamnă că nu vei putea primi mai puțin decât această sumă. 

Dacă în familia ta urmează să vină un nou membru, atunci ar trebui să ai în vedere aceste aspecte legale, pentru că acestea vor sta la baza acordării concediului de creștere a copilului. Verifică să ai plătite la timp cotizațiile pentru asigurările de sănătate și anunță din timp angajatorul, pentru ca acesta să se poată pregăti pentru înlocuirea ta la serviciu. Nu uita că te poți întoarce mai devreme din concediul de maternitate sau paternitate, beneficiind de stimulent de inserție ca măsură de promovare a reîntoarcerii la locul de muncă, dezvoltată de către stat. 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Când sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil în 2024? Ce obiceiuri trebuie evitate... Când sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil în 2024? Ce obiceiuri trebuie evitate pentru a avea noroc
spotmedia.ro
Marele secret al educației din Irlanda care a ajutat doi elevi să devină actori de Oscar Marele secret al educației din Irlanda care a ajutat doi elevi să devină actori de Oscar
b1.ro
Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat... Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si