3 avantaje și 3 dezavantaje atunci când lucrezi remote
Lucrul de acasă a devenit tot mai comun în ultimii ani, iar programul remote prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, pe care le vom discuta în acest articol. Bineînțeles, fiecare angajat poate fi mai confortabil sau mai puțin confortabil cu acest stil de lucru în funcție de preferințele sale personale.
Cele 3 dezavantaje principale sunt:
Cheltuieli în plus
Lucrul de acasă poate necesita investiții pe care trebuie să le faci din fonduri proprii dacă vrei să beneficiezi de confort sporit atunci când lucrezi. Astfel, va fi necesar să îți cumperi un birou spațios și un scaun ergonomic, care să ofere un suport optim coloanei. Din fericire, ai și variante de suport financiar pentru achiziții rapide. Mai trebuie, de asemenea, să plătești și consumul energetic din propriul buzunar.
Izolarea
În special atunci când locuiești singur, lucrul remote poate duce la sentimentul de izolare socială. Lipsa interacțiunii fizice și a relațiilor sociale din cadrul biroului îți poate afecta starea de bine.
Echilibrul muncă-familie
Atunci când lucrezi de acasă, există această suprapunere între viața profesională și cea personală, ceea ce face mai dificilă menținerea unui echilibru sănătos între aceste două planuri. De aceea, este important să stabilești limite clare între timpul dedicat muncii și cel petrecut cu familia.
În ceea ce privește avantajele, trebuie să iei în calcul următoarele aspecte:
Nu mai pierzi timp pe drum
Unul dintre cele mai mari beneficii ale lucrului remote este eliminarea timpului petrecut în trafic sau pe drum către și dinspre birou. Acest lucru te ajută să economisești foarte mult timp, pe care îl poți dedica familiei tale sau odihnei. Astfel, poți să fii mai productiv la muncă și să te bucuri și de viața personală. Cu toate acestea, nu uita să menții echilibrul menționat anterior.
Mănânci mai sănătos
Atunci când lucrezi de acasă, ai posibilitatea să acorzi atenție și alimentației, deoarece eviți tentațiile nesănătoase pe care le găsești adesea în jurul biroului.
Ești mai productiv
Deși faptul că lucrezi într-un birou alături de colegi te poate ajuta din alte puncte de vedere, din păcate, sunt numeroase aspecte care îți pot afecta nivelul de atenție acolo. De la colegi care discută pe fundal, diverse zgomote, hainele incomode pe care le porți (dacă ai un dress code strict la muncă) sunt doar câteva dintre lucrurile care te pot împiedica să îți dedici 100% atenția taskurilor pe care le ai. Prin contrast, atunci când lucrezi într-un mediu confortabil și personalizat în propria casă, te poate ajuta să fii mai eficient.
Dar lucrul de acasă are beneficii și pentru firme, potrivit Forbes, iar tot mai multe companii încep să adopte acest program, fie în format hibrid, fie full remote.