33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. O poveste a vremurilor trecute
Din 1989 România s-a schimbat mult. Astăzi se împlinesc 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, perioada care avea să transforme cu totul țara noastră.
S-au împlinit 33 de ani de la începutul Revoluției din decembrie 1989.
La acea vreme, românii începeau lupta pentru o țară liberă.
Citește și: Cine au fost iubitele lui Nicu Ceausescu. Fiul fostului dictator roman era considerat un mare crai
Revoluția din România a luat naștere la Timișoara, pe data de 16 decembrie.
La acea vreme, centrul orașului fusese cuprins de un haos nemaiîntâlnit până atunci, sute de oameni strângându-se acolo. Ei se îndreptau spre Comitetul județean al Partidului Comunist Român.
Forțele de ordine au fost mobilizate și a avut loc prima confruntare cu mulțimea de protestatari. În acest fel, ziua de 16 decembrie marchează începutul Revoluției din 1989.
Citește și: Ce casete video avea în colecţie Nicolae Ceauşescu: „Casetele omagiale n-au fost vizionate niciodată“
Apoi, pe 17 decembrie, strada a fost împânzităde și mai mulți oameni care strigau „Jos Ceaușescu ” și care cântau „Deșteaptă-te, române!”.
Ei au reușit să pătrundă în clădirea comitetului Partidului Comunist Român, iar în acel moment a intervenit armata. Au început să apară pe străzi multe tancuri care intimida mulțimea care, totuși, era din ce în ce mai numeroasă.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În fața catedralei, un grup de tineri au început să își exprime dorințele: „Jos Ceaușescu!”, „Libertate”, „Vrem o țară liberă!”. Lor li s-a alăturat sute de manifestanți care fluturau un steag din care fusese decupată stema comunistă pe care aceștia o detestau profund.
La miezul nopții, forțele de ordine au trecut la fapte mari, deschizând focul asupra participanților la protest. În urma atacului au fost răniți și uciși copii, tineri, femei, bătrâni, dar și bărbați. Deși situația era gravă, Elena Ceaușescu a ordonat imediat mușamalizarea tragicului eveniment, prin incinerarea cadavrelor.
Evenimentul sângeros, Revoluția de la 1989, a avut loc pe fondul raționalizării alimentelor și energiei electrice pentru a rambursa datoria externă a țării și transformarea României în autarhie.
Protestele din toate orașele României au dus la cererea de înlăturare a lui Nicolae Ceaușescu și schimbarea regimului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
După discursul lui Ceaușescu, prin care a încercat să îi intimideze pe oamenii care protestau, armata a trecut de partea mulțimii furioase și sătule de cele îndurate până atunci și care doreau să îl detroneze.
Totuși, Ceaușescu a realizat gravitatea situației și a hotărât să fugă din România alături de soția sa pe 22 decembrie 1989. Cei doi au fost prinși la Târgoviște, fiind judecați de un tribunal militar și fiind acuzați de genocid, de prejudicierea economiei naționale și de abuz de putere, acesta ordonând executarea acțiunilor militare împotriva poporului român.
Cei doi au fost găsiți vinovați de toate capetele de acuzare și au fost condamnați la moarte și ulterior executați chiar în ziua de Crăciun a anului 1989. Aceste două condamnări la moartea care ulterior au fost și executate, au fost ultimele din România.