Uleiul şi filtrele

Revizia de ulei de motor şi filtre ar trebui făcută o dată la şase luni, pentru cele două mari sezoane calendaristice. Întrucât în ţara noastră diferenţele dintre iarnă şi vară nu sunt atât de mari, compoziţia uleiurilor de motor permite un singur schimb, o dată pe an, cu condiţia să nu se depăşească numărul recomandat de kilometri. Pe lângă uleiul de motor, la revizia anuală se înlocuiesc filtrele de aer, de polen şi de carburant.

Aceasta este cea mai simplă vizită la service, prilej cu care poţi solicita o verificare mai amănunţită care să-ţi arate ce piese sau alte componente urmează să fie înlocuite în viitorul apropiat.

Bateria

Toate sistemele electronice ale maşinii tale sunt alimentate de acumulator. Generaţiile mai noi de maşini au din ce în ce mai multe conexiuni electrice, aşadar presiunea pe baterie este cu atât mai mare. Bateria face parte din categoria consumabilelor. Durata ei de viaţă depinde în primul rând de modul de exploatare şi de condiţiile în care circuli. Un model de calitate, de la un producător premium, cu voltaj şi amperaj optim, ar trebui să funcţioneze cel puţin 5 ani.

Citeste si: Descopera care sunt beneficiile extra salariale care pot creste implicarea angajatilor

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Dacă uiţi consumatori în funcţiune după oprirea motorului, sau circuli în condiţii meteo extreme, perioada scade semnificativ. Înlocuirea bateriei nu se impune de la primele semne de descărcare. Este posibil ca un scurtcircuit sau un anumit consumator deficient să descarce bateria, dar aceasta îşi revine la scurt timp după ce ai pornit-o cu ajutorul cablurilor.

Anvelopele

Cauciucurile maşinii tale se regăsesc în lista consumabilelor a căror înlocuire este impusă de codul rutier. Importanţa acestora este justificată prin faptul că reprezinta singurul contact al întregii tale maşini cu suprafaţa pe care rulează. Legea spune că eşti obligat să echipezi maşina cu anvelope speciale cu menţiunea M şi S (Mud & Snow) atunci când circuli pe segmente de drum public acoperite cu gheaţă, zăpadă sau alte derivate, indiferent de perioada calendaristică în care te afli. Pe lângă echiparea de sezon trebuie să te preocupe şi adâncimea benzii de rulare, care trebuie să aibă un minm de 1.6 milimetri. Cu toate acestea, o adâncime a căii de rulare mai mică de 3 milimetri scade mult randamentul optim al anvelopelor.

Citeste si: O banană uriașă a fost descoperită de doi turiști. Aceștia ar fi mâncat din ea timp de 2 zile

Calitatea materialelor este esenţială, motiv pentru care se recomandă echiparea maşinii cu cauciucuri de la producătorul german Continental, din categoria premium, cu o istorie de mai bine de 150 de ani.

Plăcuţele de frână

Plăcuţele sunt componentele sistemului de frânare care se uzează cel mai uşor. Intervalele depind şi în acest caz de stilul de şofat şi de mediul în care conduci cel mai des.

Practic, la fiecare apăsare a pedalei de frână se produce un grad infim de uzură. Dacă frânezi violent sau circuli într-un mediu aglomerat, cu opriri foarte dese, plăcuţele vor avea de suferit. Unele modele mai noi de maşini au senzori conectaţi la plăcuţe, care aprind un martor de bord atunci când depăşesc o anumită limită. Pentru mai multă precauţie este bine să inspectezi vizual fiecare plăcuţă de frână, prin spaţiul disponibil între spiţele jantelor sau ale capacelor de roată. Atunci când frânarea produce un zgomot metalic, este clar că ai depăşit orice limită a uzurii şi trebuie să înlocuieşti plăcuţele.

 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si