Indiferent de destinațiile îndrăgite de vacanță, e important să nu uităm, ca pe lângă costume de baie și protecție solară, să mai adăugăm ceva în bagaj: grija față de dantura noastră. Iată ce ne recomandă dr. Alexandra Mircea pentru a ne asigura că dinții noștri rămân în cea mai bună formă a lor și pe parcursul verii:
1. Mergi la o consultație înainte de vacanță
O durere de dinți neprevăzută poate ruina o întreagă vacanță, așa că cel mai bine o evităm. Cum facem asta? Mergând la un control de rutină chiar înainte de a pleca în vacanță.
Astfel vom afla dacă dantura noastră e sănătoasă- sau putem descoperi carii incipiente, un început de gingivită sau abces dentar. Cu toate aceste afecțiuni e mai bine să nu ne întâlnim în vacanță, iar un control premergător concediului ne ajută în această direcție.
Citeste si: 4 cele mai comune proceduri dentare
2. Obiceiurile orale de acasă, luate în bagaj și în vacanță
Chiar dacă ești în pauză de la muncă, asta nu înseamnă că ești în pauză de la a-ți îngriji corespunzător dantura. Igiena orală trebuie păstrată religios și în vacanță- mai ales că dinții noștri sunt mai expuși ca de obicei: mâncăm mai mult dulce, bem mai multă cafea.
Periajul dentar zilnic, de două ori pe zi, însoțit de ață dentară și apă de gură rămâne o regulă pentru dinții sănătoși. De asemenea, dacă ești purtător de aparat dentar vei vrea să îl îngrijești în continuare cu mai mare atenție, ca și până acum. Și vei fi la fel de atent cu alimentele pe care le consumi, pentru ca progresul tău să nu fie încetinit.
3. Limitează consumul de zahăr
Știm că în vacanță „îți permiți” să fii mai indulgent cu obiceiurile tale: faci mai puțin sport, poate îndrăznești să bei un pahar de vin extra, și consumi mai multe dulciuri. Însă e important să ne ferim de excese- alege, pe cât de mult posibile, opțiunile „fără zahăr” și limitează nu doar dulciurile, ci și băuturile care conțin o cantitate ridicată de zahăr.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Sucurile carbogazoase și energizantele nu sunt întocmai prieteni cu dantura noastră. Dacă mesteci gumă, optează pentru variantele sugar-free, care ajută gingiile să neutralizeze acizii și minimizează apariția cariilor.
Citeste si: Tratamentele cu implanturi dentare- riscuri si beneficii in cazul lucrarilor moderne
4. „Supplies kit” și alte sfaturi
Pe lângă cele trei idei cruciale de mai sus de care trebuie să ții cont pentru dinți sănătoși, iată alte câteva idei de care e bine să ții cont:
- împachetează-ți un „supplies kit” cu lucrurile necesare îngrijirii orale; pe lângă pastă, periuță, ață dentară și apă de gură, asigură-te că ai tot ce îți trebuie: o oglindă mică cu care îți poți vizualiza dantura, în caz de ceva ți se pare problematic, o gutieră de protecție pentru
bruxism, dacă suferi de această afecțiune, o periuță de dinți extra, în caz că un membru al familiei a uitat-o;
- nu împărți periuța de dinți cu nimeni- dacă cumva ai uitat-o acasă, alege să cumperi una nouă;
- asigură-te că kitul tău de îngrijire orală este depozitat corect în bagaj și că nu ia contact cu produse care l-ar putea contamina.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Și, în final, bucură-te de acel pahar de sangria din Madrid- să ai grijă de dinții tăi în vacanță nu trebuie să pară o obligativitate”, un alt lucru în plus pe care
îl ai de făcut, ci dimpotrivă- o normalitate, un obicei din rutina ta de care, într-o formă sau alta, chiar depinzi. Chiar dacă știm, pauzele sunt importante, pauzele de la îngrijirea orală nu ar trebui să existe. Nici măcar în vacanță.