4 lucruri pe care Selly vrea să le schimbe la sistemul de Învățământ! Ce părere ai despre ele?
Vloggerul Selly, pe numele real Andrei Șelaru, a criticat sistemul de Învățământ imediat după ce a dat BAC-ul. Apoi, a venit cu 4 propuneri pentru schimbarea sistemului
Vloggerul Selly, după ce a criticat sistemul de Învățământ, a fost provocat de ministrul Monica Anisie să participe la reformarea sistemul de Educație.
Vloggerul Selly nu a pierdut timpul și a și postat un video în care vine cu 4 lucruri pe care vrea să le schimbe la sistemul de Învățământ.
4 lucruri pe care Selly vrea să le schimbe la sistemul de Învățământ. Timpul petrecut la școală
1.Timpul pe care elevii îl petrec la școală - „De ce elevii chiulesc așa de mult, de ce nu le place școala? Pentru că școala din România este de-a dreptul sufocantă. În gimnaziu, elevii stau 35 de ore pe săptămână la școală. După care vin meditațiile și o ”gălăgie” de teme de făcut pentru acasă.
Imaginați-vă cum arată ziua unui elev de 13 ani. Se trezește cu noaptea-n cap și se duce la școală să stea 7 ore în bancă, apoi 2 ore de meditații și 3 ore de lecții acasă. Sunt 12 ore de muncă, de concentrare continuă. Când mai are timp să-și descopere pasiunile, pentru creativitate? Aceasta este cea mai mare problemă a sistemul de învățământ: școala din România nu te pregătește pentru viață, ci pentru examene! Cum rezolvăm asta? Trebuie să reducem drastic temele pentru acasă, și trebuie să renunțăm la conceptul de meditații.
Mediațiile trebuie să fie doar pentru performanță, pentru olimpici. În plus, reducerea numărului de ore. Legea asta a fost promulgată de președinte, dar nu se aplică”.
4 lucruri pe care Selly vrea să le schimbe la sistemul de Învățământ. Profesorii și modul de predare al acestora
2.Profesorii și modul de predare – ”Majoritatea orelor care se desfășoară în România sunt ore în care profesorul vorbește, elevul ia notițe și… atât! Nu sunt încurajate dezbaterile, elevii ar trebui încurajați să-și exprime opinia sau Doamne ferește! să
fie încurajați să lucreze în echipă. La noi, primează tocitul! Mulți copii mi-au scris despre experiențele lor, despre profesori care urlă la ei, îi umilesc, uneori și cazuri de violență fizică. Soluția pentru ca să avem profesori buni, dedicați, este ca elevul să-și poată evalua anonim profesorul. Ok, profesorul îți dă note, dar la finalul anului, și elevii ar putea să le dea note profesorilor. Există prin lege, trei modalități prin care profesorii sunt evaluați: prin autoevaluare, prin evaluare la nivelul comisiei metodice și prin evaluare la nivelul Consiliului de Administrație a școlii.
Unde este feedback-ul elevilor în toată ecuația asta? Trebuie să existe un sistem digital, anonim, prin care elevii, la sfârșitul anului, să dea o notă profesorului. Pentru că, dacă există patru clase de elevi care spun că profesorul nu este bun, ăla a doua zi trebuie să-și facă bagajele și să nu mai lucreze niciodată în învățământ.”
4 lucruri pe care Selly vrea să le schimbe la sistemul de Învățământ. Programa școlară
3. Schimbarea programei școlare- „Programa noastră e foarte aglomerată și orice adaugi ar trebui să scoți altceva.
Câteva lucruri care ar trebui adăugate în program: la Biologie, înainte ca elevul să învețe anatomie, ar trebui să învețe despre nutriție, despre alimentație sănătoasă, despre sport, despre câte ore de mișacre ar trebui să facă pe zi. La română, ar trebui separate limba română de literatură. Să ne asigurăm că stăpânim cu toții limba română, exprimare, gramatică. Trebuie să adăugăm educație economică în școli. Lucrezi cu banii toată viața ta, trebuie să știi să manageriezi banii indiferent de câți ani. Astea sunt lucrurile de care te vei lovi înainte să termini școala”
4 lucruri pe care Selly vrea să le schimbe la sistemul de Învățământ. Digitalizarea Educației
4.Digitalizarea Educației. ”Toate manulalele alea învechite trebuie să fie înlocuite cu niște suporturi digitale, trebuie să fie disponibile gratuit online. Școala trebuie să fie tehnologizată, să fie cu calculatoare. Fiecare sală de clasă trebuie să aibă video-proiectoare. Nu vi se pare stupid că BAC-ul la informatică se dă pe…hârtie?”