Somnul de calitate este similar cu intretinerea unei masini. Daca ignori intretinerea periodica a masinii, in cele din urma ea se va defecta. La fel se intampla cu sanatatea fizica si mentala atunci cand sari peste orele necesare de somn, in fiecare noapte.

Unul din cele mai importante lucruri care te poate ajuta sa dormi mai bine este o saltea de calitate. Pentru ca petreci o treime din viata in pat, merita din plin sa investesti intr-o saltea cat mai buna pentru sanatatea ta.

Din fericire, exista o multime de tipuri de saltele din care poti alege azi, asa ca o poti identifica usor pe cea potrivita pentru stilul tau de somn- saltele ortopedice, superortopedice, memory foam, cu arcuri etc.

Citeste si: Căutați o saltea nouă? Iată ce trebuie să aveți în vedere!

4 moduri în care un somn de calitate te poate ajuta să slăbești

4 moduri în care un somn de calitate te poate ajuta să slăbești

[Sursa foto: Kanal D]

Iata 4 moduri in care somnul de calitate poate fi benefic pentru a scadea in greutate.

1. Daca dormi suficient, eviti sa mananci prea mult

Poate ca nu realizezi acest lucru, dar atunci cand iti este somn, ai tendinta sa mananci mai mult. Asta se intampla din cauza lipsei hormonului leptina care te ajuta sa tii foamea in frau. Leptina contine celule adipoase, iar atunci cand corpul are suficienta energie din alimentele pe care le consumi, ea transmite creierului faptul ca esti satul.

Problema este ca atunci cand nu dormi suficient sau nu te odihnesti cum trebuie, corpul produce mai putina leptina. Ca atare, vei manca in exces si vei acumula kg nedorite, chiar daca pe parcursul zilei faci sport sau te straduiesti sa tii o dieta cat mai echilibrata.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Un alt hormon, grelina, care se mai numeste si hormonul foamei, este si el legat de somnul de calitate. Daca nu dormi suficient, ai tendinta de a te simti nesatul tot timpul. Hormonul foamei stimuleaza pofta de mancare si transmite corpului ca e timpul sa mananci, lucru normal. Dar, cand nu te odihnesti bine, corpul produce mai multa grelina si o sa simti mai mereu foame.

2. Cand dormi bine, corpul arde calorii

Este adevarat. Multi oameni cred in mod eronat ca daca stau cat mai mult timp treji, vor putea sa arda grasimile nedorite de pe corp si sa slabeasca. Fals. Metabolismul uman (adica procesul chimic al corpului care supravegheaza arderea caloriilor) este reglat de somn. Daca somnul este precar, corpul arde caloriile intr-un ritm foarte lemn, ca sa-si pastreze energia.

Un studiu realizat in 2010 a demonstrat ca participantii care se odihneau 8.5 ore in fiecare noapte, reuseau sa arda in medie cu 400 calorii mai mult decat cei care dormeau doar 5.5 ore pe noapte. Altfel spus, arzi aceeasi cantitate de calorii ca atunci cand alergi continuu timp de 30 de minute. Acelasi lucru a fost confirmat de un studiu realizat de Jurnalul American de Nutritie Clinica.

Conform acestuia, cei care dorm bine reusesc sa arda cu 20% mai multe calorii in comparatie cu cei privati de somn.

Citeste si: Cum se aleg paturile pentru copii

3. Cand dormi sanatos, mananci sanatos

Cand nu dormi suficient, poftesti de obicei la alimente grase, cu mult zahar si calorii. Sigur ti s-a intamplat asta cand a fost nevoie sa lucrezi peste program pana tarziu si ai infulecat o pizza la ora 00.

Se pare ca exista si aici o explicatie logica. Cand organismul nu primeste suficient somn, incepe sa produca mai mult cortizol, care este hormonul stresului.

De aceea, creierul te indeamna sa poftesti la alimente reconfortante (inghetata, pizza, prajituri, alimente grase), care pot reduce "stresul" pe care il resimte corpul.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

4. Somnul de calitate creste rezistenta corpului

Daca nu dormi bine este mai putin probabil ca vei putea sa te tii de antrenamentele de la sala intr-un ritm sustinut. Pur si simplu, corpul nu va putea sa reziste la o solicitare atat de mare, iar in cele din urma va fi dificil sa poti scapa de kilogramele nedorite.

In concluzie, daca dormi bine, poti sa reusesti sa te mentii si in forma. Desi poate parea ilar ca poti slabi in timp ce dormi, iata ca cele de mai sus demonstraza cat de important este somnul pentru sanatate si pentru un corp armonios.

 

Pentru saltele noi, vino pe Drimus.ro.

Citeste si: Lenjeriile de pat care nu necesită călcare, tendința anului 2021


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si