Descoperă în acest articol patru dintre cele mai interesante triburi africane:

Makonde

Tribul Makonde este originar din sudul Tanzaniei și nordul Mozambicului, unde încă se regăsește o populație mai mare.

Imigrația din Mozambic în Tanzania a avut ca rezultat o estompare a identităților etnice și o împărtășire a anumitor idei. Din cauza izolării relative a patriei lor, primele contacte cu europenii nu au avut loc decât în 1910, iar apoi au fost extrem de sporadice.

Locația de coastă a Makonde, totuși, indică faptul că aceștia au fost implicați cu comercianții de sclavi swahili timp de secole.

Citeste si: Serialele şi filmele care apar pe Netflix în aprilie 2022

Recent, enclavele din Makonde s-au dezvoltat la periferia Dar es Salaam și Kambia din Kenya, deși par să-și limiteze interacțiunea cu străinii, preferând să se identifice cu propriile tradiții culturale. Triburile Makonde sunt cunoscute pentru fascinanta lor sculptură în lemn, iar arta acestora poate fi văzută și vândută în piețele turistice și în muzee. Măștile și figurinele lor spun povești generaționale. Și sunt, de asemenea, cunoscuți pentru tatuajele faciale expresive. Triburile Makonde sunt o societate matriliniară care urmăresc descendența prin linia feminină. Acesta este motivul pentru care femeile au un loc central în sculptura Makonde. Figurinele feminine sunt obișnuite și sunt de obicei descrise în concepte care reprezintă nașterea și supraviețuirea culturii Makonde.

Sânii și stomacul lor sunt tatuate cu șopârle, deoarece se crede că această reptilă crește fertilitatea la femei.

Himba

În nord-vestul Namibiei se află regiunea Kunene, adăpostul vânătorilor-culegători și păstorilor din tribul Himba. Tribul a avut succes în menținerea culturii și a modului tradițional de viață, nu în ultimul rând pentru că Kunene se află într-o parte îndepărtată și pustie a Namibiei.

Centrul culturii Himba este Okuruwo, focul sfânt ce simbolizează legătura cu strămoșii acestora, care sunt în comunicare directă cu Mukuru, zeul lor. Există în continuare un ritual al focului permanent în centrul fiecărui sat pentru a întări această legătură, întreținut de un membru din fiecare familie.

Citeste si: Civilii rămași în Odesa construiesc fortificaţii din saci de nisip în timp ce un băiat interpretează la tobe "It's my life". Trupa Bon Jovi a redistribuit imaginile

Statutul iconic al tribului Himba provine în mare parte din aspectul femeilor, cu tenul lor roșcat și părul des și roșu cu codițe afro. Părul pentru femeile Himba semnifică vârsta și statutul, începând cu capetele rase de păr ale copiilor, apoi la împletiturile și coafurile extrem de elaborate.

În cultura Himba, un semn al bogăției nu este frumusețea sau calitatea unei pietre funerare, ci mai degrabă vitele pe care le-ai deținut în timpul vieții, reprezentate de coarnele de pe mormântul tău. Triburile Himba au fost afectate de secete severe, de război de gherilă (în timpul independenței Namibiei și al războiului civil din Angola) și de forțele germane care au decimat alte grupuri în Namibia. În ciuda faptului că tribul Himba este tot mai mic numeric, ei au perseverat, iar oamenii, cultura și tradiția acestora s-a păstrat. Femeile sunt renumite pentru că își colorează corpul cu otjize, un amestec de grăsime de unt și ocru, despre care se crede că le protejează pielea împotriva climei aspre.

Maasai

Maasai era tribul dominant la începutul secolului al XX-lea. E unul dintre puținele triburi care și-au păstrat majoritatea tradițiilor, stilului de viață și cultura.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Oamenii din tribul Maasai au fost întotdeauna speciali. Robele lor roșii aprinse îi deosebesc vizual de ceilalți. Cu sulița în mână, calmi și curajoși, indiferent de pericol.

Trupele britanice înarmate care i-au alungat pe Maasai de pe pământurile lor la începutul secolului al XX-lea au avut un mare respect pentru acești oameni de trib neînfricați. Până de curând, singura modalitate prin care un băiat maasai putea obține statutul de războinic era să ucidă de unul singur un leu cu sulița. Spre deosebire de multe alte triburi din Kenya, Maasai sunt seminomazi și păstori: trăiesc din păstorirea vitelor și a caprelor. Zeul Maasai este Engai, iar aceștia cred că el i-a creat, le-a dat toate vitele din lume și mai târziu a făcut alte ființe umane.

Maasai măsoară bogăția după numărul de animale, astfel încât oamenii fără vite sunt considerați săraci. Cele mai vechi triburi Maasai nu aveau sate cu case permanente, în schimb, construiau un „enkang” pentru familii. „Enkang” este un cerc de bordeie, câte unul pentru fiecare familie, împrejmuit cu un gard circular din tufișuri cu spini. Femeia din fiecare gospodărie construiește coliba din bălegar și lut. Periodic, grupurile își abandonau „enkangul” și construiau unul nou într-o zonă cu apă și pășuni mai dese. Acest mod vechi de nomadism aproape a dispărut, fiindcă nu mai există pământ pe care să cutreiere.

Citeste si: Schimbări în toată lumea când intrăm în Anul Tigrului. 2022 ar putea fi "feroce", spune zodiacul chinezesc

Maasai nu s-au descurcat foarte bine în Africa modernă. Până la sosirea coloniștilor europeni, triburile feroce Maasai au ocupat cele mai fertile pământuri. Maasai s-au luptat să-și păstreze teritoriul, dar sulițele lor nu au fost suficiente pentru trupele britanice înarmate, iar avocații acestora nu au avut niciodată o șansă corectă în sălile de judecată. Astfel, triburile Maasai au pierdut aproximativ două treimi din pământurile lor și au fost mutați în părți mai puțin fertile din Kenya și Tanzania.

Karo

Există triburi etnice ale căror tradiții rămân neatinse de modernitate, iar Karo din Etiopia aparține unei astfel de categorii.

Tribul Karo este cel mai mic trib din sudul Etiopiei care locuiește de-a lungul malurilor râului Omo. Înconjurat de triburi mai puternice și mai bogate, există o ierarhie socială complexă pentru a împiedica și căsătoriile mixte și a-și păstra descendența curată. La fel ca multe triburi originale, se distinge prin practici specifice.

Dorința de a se împodobi cu culori strălucitoare este una dintre cele mai izbitoare trăsături ale acestei culturi tribale. Karo sunt indiscutabil artistici. Pe lângă agricultură și creșterea animalelor, ei sunt cunoscuți pentru pictura atrăgătoare și complexă a corpului și a feței. Își decorează fețele și corpurile folosind cretă albă și minerale naturale precum ocru roșu.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Aceste picturi și marcaje preiau procese elaborate cu modele care variază de la puncte simple și fine până la desene aspre în mod deliberat. Motivele animale sunt unele dintre modelele uimitoare de pictură corporală pe care le fac, potrivit Atlas of Humanity. Atât bărbații, cât și femeile practică această expresie simbolică și ornamentală în încercarea de a părea mai atractive pentru sexul opus. Chiar și cel mai tânăr din trib primește propria pictură.

Frumusețea joacă un rol important în tradiția culturală a tribului Karo, iar pentru femei este literalmente înrădăcinată adânc în corpurile lor. Femeile își provoacă lacerații și tăieturi în anumite zone ale corpului pentru a produce modele complicate de cicatrici. Trebuie remarcat faptul că toate acestea sunt făcute din motive de frumusețe, deoarece o femeie cu aceste tipuri de cicatrici este considerată de oamenii ei ca fiind matură și atractivă. Cicatricile sunt tăiate cu un cuțit sau un brici, iar cenușa este pusă în acele locuri pentru a produce o bătătură permanentă, ca un tatuaj.

Citeste si: Vești bune pentru femeile din România: salariul minim, majorat pentru mai multe domenii de activitate. Creste si valoarea tichetelor de masa

Bărbații se sacrifică și ei, dar pentru a simboliza actele curajoase. Dacă vezi un bărbat din tribul Karo cu cicatrici pe piept, ține cont că te anunță că a ucis cu mult curaj inamici din triburile rivale sau un animal feroce. Un bărbat care poartă cicatrici pe piept este ținut cu mare stimă în comunitatea sa, deoarece fiecare cicatrice reprezintă o persoană ucisă.

Tribul Karo este cu adevărat unic. Semnificația sa a fost recunoscută de UNESCO, care a numit-o un sit al Patrimoniului Mondial în anii ’80.

Aceste triburi și-au demonstrat capacitatea de a-și păstra tradițiile și culturile unice, fapt ce le-a găsit un loc fruntaș în lista cu cele mai valoroase resurse ale continentului african.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si