Aproape jumătate din totalul deceselor cauzate de cancer în cazul americanilor de peste 30 de ani ar putea fi atribuite unor factori de risc, cum ar fi fumatul, excesul de greutate și inactivitatea fizică, sugerează un nou studiu al Societății Americane de Cancer.

Sportul zilnic, secretul unei vieți sănătoase

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea riscului unui diagnostic de cancer, se precizează în studiul citat.

Citește și: VIDEO A murit Brenda din Beverly Hills! Actrița a fost diagnosticată cu cancer

Aproximativ 40% din cazurile de cancer ar putea fi legate de factori de risc evitabili, sugerează studiul. Conform Societății Americane de Cancer, asta echivalează cu 713.340 de cazuri de cancer și 262.120 de decese prin cancer în 2019.

Toate aceste cazuri ar fi putut fi evitate, în contextul unui stil de viață sănătos.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me- wowbiz.ro

Citeste si: Apariție surpriză pe Arena Națională. Actorul Chris Hemsworth a fost bateristul lui Ed Sheeran, la concertul din București- antena3.ro

Factorii de risc incluși în studiu au inclus fumatul de țigară, excesul de greutate, consumul de alcool, inactivitatea fizică, dieta și infecțiile.

Fumatul a fost de departe principalul factor de risc, contribuind la aproape 20% dintre toate cazurile de cancer și 30% din toate decesele cauzate de cancer.

"În ciuda scăderilor considerabile ale prevalenței fumatului în ultimele decenii, numărul deceselor cauzate de cancer pulmonar atribuite fumatului de țigară în Statele Unite este alarmant”, a spus dr.

Farhad Islami, autorul principal al studiului.

Un număr mare de decese puteau fi evitate

"Un lobby mai puternic pentru a ajuta la menținerea greutății corporale și a dietei sănătoase pot reduce substanțial numărul de cazuri de cancer și de decese în țară, mai ales având în vedere incidența tot mai mare a mai multor tipuri de cancer asociate cu excesul de greutate corporală”, a spus Islami într-un comunicat de presă.

Sportul, esențial pentru o viață sănătoasă

Sportul, esențial pentru o viață sănătoasă

[Sursa foto: Instagram]

Descoperirile au fost publicate recent în revista CA: A Cancer Journal for Clinicians. În studiul Societății Americane de Cancer, cercetătorii au folosit date reprezentative la nivel național privind incidența și mortalitatea cancerului și prevalența factorilor de risc.

Citeste si: De unde și cum a început ideea Ilenei Sterp de a scoate zahărul din alimentație pentru o lună de zile. “Sper să pot să duc la final luna asta.”- kfetele.ro

Citeste si: Valul de căldură continuă! Zeci de județe în alertă, temperaturile ating cote alarmante- radioimpuls.ro

Citeste si: Soarele devine neobișnuit de activ, iar consecințele vor fi grave pentru omenire. Avertismentul oamenilor de știință: „E haotic”- antena3.ro

În acest fel au fost estimate proporția și numărul de cazuri de cancer și decese atribuite factorilor de risc potențial modificabili pentru 30 de tipuri diferite de cancer.

Acești factori de risc au inclus fumatul; fumatul pasiv; excesul de greutate corporală; consumul de alcool; consumul de carne roșie și procesată; consum redus de fructe și legume, fibre alimentare și calciu alimentar; inactivitatea fizică; radiațiile ultraviolete (UV); diverse infecţii incluzând hepatita B şi C, virusul imunodeficienţei umane şi virusul papiloma uman (HPV).

  • Fumatul a avut cea mai mare proporție de cazuri de cancer atribuite factorilor de risc evitabili, contribuind la 56,0% din toate cancerele potențial prevenibile la bărbați și 39,9% la femei.
  • Excesul de greutate a avut a doua cea mai mare proporție de cazuri de cancer atribuite acelor factori de risc (7,6%), urmat de consumul de alcool (5,4%), expunerea la radiații UV (4,6%) și inactivitatea fizică (3,1%).
  • După tipul de cancer, proporția cazurilor cauzate de factori de risc potențial modificabili a variat de la 100% pentru cancerul de col uterin până la 4,9% pentru cancerul ovarian.
  • În plus, melanoamele pielii (92,2%) și cancerele de anus (94,2%), laringe (89,9%), plămâni (88,2%), esofag (85,4%) și cavitatea bucală (83,7%) au fost atribuite unor factori de risc evitabil. factori.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si