Tipuri de exercitii aerobice
Sunt mai multe tipuri de exercitii fizice pe care le-a mai intalnit sau, poate, pe care chiar le-ai executat, fara sa le identifici drept aerobice. Mersul alert, alergarile, inotul, ciclismul, efortul fizic in gospodarie si chiar jocul de fotbal sunt aerobice. Mersul alert si inotul de agrement sunt activitati aerobice moderate, in timp ce alergatul (individual sau sportiv) si ciclismul sunt exemple de activitate viguroasa.
Pe langa acestea, exista o serie de exercitii aerobice pe care le poti practica acasa. Poti incepe fiecare dimineata, in confortul locuintei tale, cu miscari menite sa te mentina in forma si sa-ti ofere energie pentru o zi de lucru. Atentie la miscarile de incalzire, foarte importante inainte de exercitiile propriu-zise. Pentru un program complet de exercitii, alege un
aparat fitness multifunctional, cu ajutorul caruia poti face miscare la orice ora, in confortul propriei locuinte.
Beneficii exercitiilor aerobice
Imbunatatesc sanatatea cardiovasculara
Faptul ca exercitiile aerobice sunt cunoscute si cu numele de cardio are legatura cu principalul lor beneficiu: intarirea inimii. Cu ajutorul acestor miscari, inima pompeaza sangele in tot corpul, mult mai eficient. Ca parte complementara a unei terapii recomandate de medicul cardiolog, exercitiile cardio pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, ele contribuie la cresterea colesterolului bun din sange, eliminand ceea ce se numeste colesterol rau.
Reduc nivelul de zahar din sange
O activitate fizica sustinuta cu regularitate ajuta la stabilizarea nivelului de insulina si la scaderea zaharului din sange. Acest beneficiu a dus la includerea exercitiilor aerobice in schema de tratament a pacientilor care sufera de diabet de tip 2, pentru care orice forma de miscare poate avea efecte pozitive.
Citeste si: VIDEO- Aerial yoga în hamac, nou tip de exerciții fizice
Calmeaza simptomele astmului
Crizele de astm sunt foarte periculoase, la orice varsta. Atenuarea simptomelor este binevenita atat pentru copii, cat si pentru adulti sau batrani. Sub atenta supraveghere medicala, tinerii pot ajunge sa practice si sporturi de performanta. Tipul exercitiilor, frecventa si intensitatea trebuie controlate de medicul specialist, in functie de severitatea afectiunii si de specificul fiecarui pacient. Respectarea masurilor de siguranta si de precautie in timpul incalzirii, al antrenamentelor si al exercitiilor de recuperare este esentiala.
Regleaza programul de odihna
Indiferent de motivele care il provoaca, un program dezordonat de somn are consecinte grave asupra starii de spirit si sanatatii tale. Pe masura ce trec anii, fiecare noapte pierduta se recupereaza intr-un interval mai mare de timp. Studiile clinice efectuate pe indivizi cu probleme cronice de somn au dovedit ca un program regulat de exercitii fizice combinat cu o disciplina a rutinei de dormit reprezinta un tratament eficient pentru insomnii.
Dupa 16 saptamani de exercitii aerobice, din chestionarele completate de participanti a reiesit o calitate si o durata superioare de dormit, precum si imbunatatiri ale starii de spirit si vitalitatii in timpul zilei. Daca alegi sa faci miscare seara, programeaza exercitiile macar cu doua ore inainte de culcare, pentru a nu fi surescitat.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Ea e noua speranță a gimnasticii ritmice! Voteaz-o pe românca Eva Vencu la primul concurs intrenațional online!
Mentin greutatea sub control
Dieta alimentara si exercitiile fizice sunt elemente de baza ale pierderii in greutate.
Atunci cand abtinerea de la mancare nu este insotita si de un efort fizic, rezultatele sunt mult mai greu de obtinut. In schimb, un program de miscare aerobica iti poate permite chiar sa mananci mai mult fara a pierde lupta cu kilogramele. Programul exercitiilor se stabileste in functie de varsta, inaltimea, greutatea si metabolismul fiecaruia. Poti solicita asistenta specializata la inceput, iar activitatea propriu-zisa o poti monitoriza personal.
Indiferent de varsta, greutate si conditie fizica, exercitiile aerobice sunt bune pentru sanatatea ta. Daca vrei sa adopti un stil de viata sanatos, miscarea in casa, in parc sau in sala de sport nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro