In articol:
- Deși e cel mai înalt vârf, Moldoveanu nu se vede dinspre sud
- Nu se știe cine a urcat primul pe Moldoveanu
Vârful Moldoveanu a ajuns în prim-planul presei week-end-ul trecut, când mai multe fotografii postate pe paginile de socializare au dezvăluit un flux neobișnuit de turiști pe cărarea ce duce în cel mai înalt punct al României.
Prima curiozitate este aceea că Vârful Moldoveanu, supranumit Everestul României, a fost măsurat, ultima oară, acum 25 de ani. Oficial, are o altitudine de 2.544
Citeste si: VIDEO- Își riscă viața pentru distracție. Scene incredibile surprinse în weekend
Citeste si: Tragedie în munții Făgăraș. Un turist a decedat şi alţi doi sunt răniţi
Citeste si: VIDEO| Turiștii aflați la munte, în pericol dacă se aventurează pe trasee. E cod roșu de avalanșă
Deși e cel mai înalt vârf, Moldoveanu nu se vede dinspre sud
Vârful Moldoveanu este înconjurat pe toate laturile de culmi care depășesc 2500 de metri: Negoiu cu 2.535
Această înlănțuire de culmi și vârfuri face ca Moldoveanu să nu se vadă deloc dinspre sud. Astfel, la urcarea pe Transfăgărășan se pot vedea Negoiu și Viștea Mare, Moldoveanu fiind în spatele lor. În schimb, este vizibil de pe creasta Făgărașului. Montaniarzii spun că, pentru a vedea Moldoveanu, trebuie să treci de Negoiu și să cobori în valea dintre cele două culmi.
Nu se știe cine a urcat primul pe Moldoveanu
A treia curiozitate este aceea că nimeni nu știe exact de unde vine numele de Moldoveanu. Mulți spun că numele ar veni de la un cioban din Moldova, care și-ar fi amplasat stâna în apropierea vârfului. O altă variantă ar fi apariția în zonă a unui cioban numit Ion Moldoveanu, originar din Curtea de Argeș, ale cărui oi pășteau în prajma vârfului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
A patra curiozitate despre Moldoveanu este aceea că, de zeci de ani, localnicii din satele din Făgăraș îi spun vârfului „Cioca Moldoveanului”, unde „cioacă” înseamnă un vârf de munte sau de deal. A cincea curiozitate este că nici în ziua de azi nu se știe cine a fost primul om care a cucerit Moldoveanu, negăsindu-se în arhive vreo documentare istorică a acestui eveniment.