Close sidebar
Close sidebar

5 lucruri la care să fii atent pentru o aplicare corectă a regulatorilor de creștere

Este un fapt dovedit că utilizarea regulatorilor de creștere previne pierderile în culturile agricole. Aplicarea acestor substanțe este similară cu un tratament hormonal administrat plantelor, pentru că este vorba de produse obținute prin sinteza hormonilor vegetali.

Mircea Pop,

5 lucruri la care să fii atent pentru o aplicare corectă a regulatorilor de creștere


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ca în cazul oricărui tratament, acesta devine eficient dacă este aplicat atunci când este nevoie de el și la momentul oportun. În caz contrar, efectele pot fi nedorite, amplificând pierderile din cultură, în loc să le prevină.

Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, iată care sunt detaliile la care trebuie să fii atent înainte de a folosi regulatori de creștere!

Momentul semănatului

Unul dintre scopurile aplicării regulatorilor de creștere este  împiedicarea dezvoltării în exces a plantelor. Când acest lucru se întâmplă, există riscul ruperii tulpinilor sau al prăbușirii plantelor de la nivelul rădăcinii.

Tratamentul are rolul de a încetini ritmul de creștere de la un anumit stadiu de dezvoltare a plantelor, pentru a preveni astfel de situații. În general, plantele însămânțate de timpuriu tind să se dezvolte excesiv, astfel că regulatorii de creștere sunt recomandați în mod special pentru astfel de culturi.

Citeste si: Ședință de urgență în coaliția de guvernare. Cum se schimbă impozitele românilor

Cele semănate la termen se dezvoltă normal până la momentul recoltării, în consecință nu au nevoie de soluții care să le inhibe creșterea.

Cantitatea de soluție folosită

Regulatorii de creștere se prezintă sub formă de soluții concentrate, care se combină cu apă în diferite proporții pentru a obține o soluție cu care se stropesc plantele. Pentru fiecare produs este recomandată o anumită concentrație de substanță activă, precum și cantitatea care trebuie administrată pe hectar.

Vei găsi acestei indicații pe eticheta sau prospectul fiecărui produs, iar în baza lor poți calcula cantitatea de regulator de creștere a plantelor necesară pentru culturile tale.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Trebuie să respecți strict cantitățile indicate de producător, pentru că și în acest caz, „ce e prea mult strică”. Administrarea în exces de regulatori de creștere determină tulburări hormonale care vor avea repercusiuni negative asupra recoltei.

Condițiile meteo

Regulatorii de creștere nu se aplică imediat după ploaie și nici dacă se anunță precipitații în perioada imediat următoare. Plantele ude au mai puțină aderență, iar o mare parte de soluție se va scurge pe sol și se va pierde.

Totodată, dacă nu a trecut suficient timp pentru ca soluția să fie absorbită de plante, aceasta va fi spălată de prima ploaie și se va scurge în pământ odată cu picăturile de apă.

Citeste si: De ce să apelezi la o firmă de recrutare muncitori din Asia?

Pe de altă parte, nici perioadele secetoase nu sunt recomandate pentru aplicarea tratamentelor, mai ales în cazul plantelor sensibile la acest fenomen.

Starea de sănătate a plantelor

Administrarea regulatorilor de creștere se face după o inspecție a culturilor, având ca scop identificarea eventualelor semne ale unor boli sau ale unor atacuri din partea dăunătorilor. Dacă există astfel de semne pe o suprafață semnificativă, nu este recomandat să se aplice regulatori de creștere, pentru că soluția nu va avea efect și se va pierde.

Aceeași regulă se aplică și în cazul culturilor afectate de lipsa de nutrienți din sol. Culturile tratate cu regulatori de creștere trebuie să fie perfect sănătoase și bine hrănite, pentru a asigura o bună absorbție a soluțiilor cu care sunt stropite.

Rezistența tulpinilor și rădăcinilor

Spuneam mai devreme că un rol important al regulatorilor de creștere este prevenirea ruperii sau căderii plantelor. Soluțiile acționează prin încetinirea creșterii, dar și prin consolidarea tulpinilor și rădăcinilor.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul dureros al morții artistului Liam Payne. Ce au descoperit autoritățile- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Dacă aceste părți sunt suficient dezvoltate și pot susține planta până la momentul recoltării, nu este nevoie de tratament.

Citeste si: VIDEO- Scumpiri pentru lactate și carne. Vezi cât au crescut prețurile

Totuși, dacă tulpinile sunt îndoite și se frâng ușor sau rădăcinile nu sunt suficient de bine înfipte în sol, regulatorii de creștere pot corecta problema, astfel încât plantele să rămână „în picioare”.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim că pentru fiecare tip de cultură există anumiți regulatori recomandați, astfel că trebuie să te asiguri că folosești de fiecare dată produsul potrivit.   

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI