Memoria este o componentă esențială a vieții noastre de zi cu zi. Această capacitate ajută la păstrarea amintirilor, este fundația procesului de învățare și nu numai. Pe lângă memoria de lungă durată, intervine și cea de lucru (MSD), care stochează informații pentru o perioadă mai scurtă. De exemplu, atunci când ți se spune un număr de telefon, vei memora pentru scurt timp cifrele respective până le notezi pe o foaie, întrucât nu este necesar să le stochezi pe termen lung.
1. Ginkgo biloba
Prima sugestie de pe această listă este Ginkgo biloba, o plantă care și-a dovedit beneficiile atât în medicina tradițională chineză, cât și în cea modernă, fiind utilizat ca ingredient principal în suplimentele alimentare. Această plantă îmbunătățește circulația sangvină în creier și contribuie astfel la furnizarea de oxigen și nutrienți esențiali pentru celulele cerebrale.
O altă plantă utilă în acest caz este Bacopa monnieri (numită și isop de apă). Este recomandată ca supliment mai ales pentru îmbunătățirea memoriei, dar și pentru insomnii (acestea pot la rândul lor să afecteze funcțiile cognitive). Această plantă este bogată în antioxidanți puternici, substanțe care contribuie la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicali liberi. Prin furnizarea unei bariere protectoare împotriva stresului oxidativ, ajută la prevenirea deteriorării celulare și la menținerea sănătății creierului.
3. Huperzia serrata
Această plantă, denumită și mușchi chinezesc, reprezintă o resursă foarte importantă pentru susținerea memoriei pe care o poți include în dieta ta zilnică prin intermediul suplimentelor alimentare. Acționează ca un inhibitor pentru o enzimă (colinesteraza) care degradează neurotransmițătorul responsabil pentru învățare numit acetilcolină. A fost folosit în medicina tradițională chinezească de-a lungul timpului, datorită efectelor pozitive asupra funcțiilor cognitive, însă studiile recente îl recomandă inclusiv în cazul pacienților cu Alzheimer sau demență.
4. Turmericul
Un alt aliat de încredere atunci când vine vorba de îmbunătățirea memoriei este turmericul, care este cunoscut pentru un compus numit curcumină. Această componentă are proprietăți neuroprotectoare și antiinflamatoare care sprijină memoria și funcțiile cognitive odată cu înaintarea în vârstă. Doza zilnică recomandată poate varia în funcție de mai mulți factori, însă studiile recomandă între 500 și 2000 de miligrame pe zi (nu pe termen lung).
5. Roinița
Această plantă este apreciată pentru proprietățile sale calmante care reduc stresul și anxietatea. Acești factori pot afecta capacitatea de concentrate și, implicit, pe cea de memorare. Cu un bun echilibru psiho-emoțional vei obține o stare propice învățării și vei putea stoca informații pe termen lung.
În concluzie, remediile din natură precum Ginkgo biloba, Bacopa monnieri, Huperzia serrata, Turmericul și Roinița se dovedesc a fi aliați de nădejde în sprijinirea funcțiilor cognitive și îmbunătățirea memoriei. Aceste plante, bogate în antioxidanți, și nu numai, oferă o alternativă naturală și holistică pentru susținerea funcțiilor mentale.
Este important de subliniat că, înainte de a începe orice regim suplimentar, este important să consulți un medic, în special în privința dozajului și a perioadei de tratament.