5 reguli de amenajare pentru camera copilului
Camera copilului reprezinta universul celui mic, este locul in care se pot desfasura o multime de activitati, de la joaca sau invatat pana la relaxare si odihna.
Spatiul trebuie sa reflecte personalitatea copilului, astfel incat sa il atraga si sa ii ofere conditiile de care are nevoie. De aceea, atunci cand amenajezi dormitorul celui mic e bine sa tii cont de parerea, nevoile si pasiunile pe care le are la varsta lui.
Insa, dincolo de faptul ca trebuie sa arate bine si sa fie pe placul lui, este foarte important ca dormitorul copilului sa imbine trei elemente esentiale: confortul, siguranta si functionalitatea.
1. Siguranta e cea mai importanta
Primul aspect care merita toata atentia ta in procesul de amenajare a camerei copilului este siguranta pe care spatiul respectiv o ofera.
Astfel, vei fi mai relaxat atunci cand copilul ramane pentru cateva minute singur in incapere, fara grija ca s-ar putea rani. Inlocuirea prizelor vechi cu unele acoperite, folosirea unor vopseluri speciale, non-toxice, montarea unor piese de mobilier sigure sau evitarea accesoriilor fragile sunt doar cateva dintre lucrurile care pot asigura linistea parintilor si siguranta celor mici.
2. Alege inteligent mobila
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Camera copilului trebuie sa fie aerisita si sa ofere suficient spatiu pentru joaca. Alegerea mobilierului se face si in functie de activitatile specifice varstei copilului, insa, indiferent de varsta, este recomandat sa mobilezi incaperea doar cu piesele necesare, evitand, astfel, aglomerarea inutila a spatiului.
Mobilierul modern, practic si multifunctional este ideal pentru camera celui mic, atat din punct de vedere estetic, cat si in ceea ce priveste organizarea. Patul care poate fi integrat in dulap sau biroul dotat cu spatii de depozitare pentru jucarii contribuie la o atmosfera primitoare si la o mai buna organizare a obiectelor.Pentru a va asigura ca cel mic se simte bine in camera lui adauga cateva obiecte interesante, care sa ofere spatiului un farmec aparte.
Fie ca optezi pentru leagane de interior, hamace, corturi sau un perete cu aspect de tabla pe care poate desena, cu siguranta cel mic va fi extrem de incantat. Totodata, daca esti in cautarea unui fotoliu pentru copii la pret avantajos poti alege un puf colorat care va umple camera de veselie si se va transforma in cel mai confortabil loc de joaca pentru cel mic.
4.
Foloseste culori calde
Daca vrei sa iesi din tipare, renunta la ideea de a amenaja camera in nuante de roz daca ai o fetita si in albastru daca ai baietel. Culorile calde si accentele pastelate, luminoase si primitoare, raman potrivite chiar si atunci cand copiii cresc si incep sa isi puna amprenta asupra propriei camere. In plus, aceste nuante stimuleaza creativitatea celor mici si favorizeaza relaxarea. Desigur, nu uita sa tii cont si de preferintele copilului in materie de culori atunci cand vopsesti peretii sau cand alegi mobilierul.
Din camera copilului nu trebuie sa lipseasca lumina potrivita intrucat aceasta poate influenta atmosfera si starea de spirit a copilului. In primul rand, este obligatoriu sa existe macar o sursa de lumina naturala, de preferat in apropierea biroului sau a spatiului de joaca, sporind, astfel, nivelul de concentrare si atentie a celui mic. In ceea ce priveste iluminatul artificial se recomanda atat montarea unei lustre, care sa lumineze atunci cand afara este intuneric, cat si a unui lampadar in apropierea patului, aceasta fiind lumina de veghe, care ii asigura
copilului un plus de confort in timpul noptii.
Creativitatea nu trebuie sa lipseasca in procesul de amenajare a camerei copilului, insa pentru a obtine un spatiu placut, sigur si practic e nevoie sa tineti cont si de aceste reguli. In plus, aveti in vedere si faptul ca temperatura potrivita, aerul proaspat si curatenia contribuie la atmosfera ideala din dormitorul copilului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro