Avantaje BCA-ului
Blocurile din BCA sunt rezistente, ușoare și se pot combina cu diverse materiale precum polistiren și vată minerală. De asemenea, pot fi utilizate și ca materiale independente în realizarea pereților. BCA-ul oferă numeroase avantaje printre care se numără:
- oferă o bună izolare termică și fonică;
- permeabile la vapori;
- se montează ușor, cu costuri mai mici;
- rezistență la foc;
- greutate redusă;
- rezistă la cutremure;
- poate fi tăiat la dimensiunile dorite;
- rezistență mare la variații de temperatură, cu riscuri minime de fisurare;
- reduce timpul de execuție a zidurilor, în cazul blocurilor BCA de dimensiuni mari;
- se livrează în paleți, cu cheltuieli scăzute de manipulare și depozitare;
- ecologic.
Construcții din blocuri de BCA
Datorită acestor avantaje menționate anterior, blocurile din BCA se folosesc la realizarea mai multor tipuri de construcții.
Studiouri muzicale, hoteluri, unități medicale, școli, birouri
Caracteristicile fonoabsorbante deosebite ale BCA-ului permit utilizarea sa în construcții pentru a asigura izolarea acustică. Golurile de aer din structura materialului acționează ca o barieră, limitând trecerea sunetelor.
BCA-ul ajută la îmbunătățirea acusticii din studiourile de înregistrări, de exemplu, și limitează propagarea sunetelor din afară în spațiile unde este nevoie de liniște.
BCA-ul se folosește în construcția spitalelor și școlilor pentru efectul termoizolant și rezistența la ardere de până la 4 ore, printre altele. În cazul unui incendiu, BCA-ul nu permite propagarea flăcărilor în spațiile învecinate și nu elimină gaze toxice sau fum.
Elemente de compartimentare în clădiri înalte
Având o densitate mai mică decât cărămida sau betonul armat, BCA-ul e un material potrivit pentru realizarea pereților interiori și ai închiderilor din construcțiile de înălțime mare.
Fiind mai ușoare, blocurile de BCA reduc încărcătura asupra structurii și necesarul de oțel în construcțiile cu multe etaje. Pentru realizarea pereților interiori din BCA se recomandă blocuri cu grosimea de 15-20 cm.
Clădiri cu rezistență crescută la cutremure
Betonul celular autoclavizat are o structură omogenă, ce distribuie forțele în mod egal. De aceea, se poate folosi cu succes în construcția pereților interiori, fără încărcătură, ai clădirilor situate în zone cu risc seismic, cu respectarea normativelor de proiectare în vigoare.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
BCA-ul limitează riscul daunelor în infrastructura unei clădiri în cazul mișcărilor seismice de intensitate mică sau medie.
Pereți exteriori case
BCA-ul este un material de construcție potrivit pentru pereții exteriori ai clădirilor cu structura de rezistență din beton armat. Aceștia pot fi construiți din blocuri de BCA de dimensiuni mari, lucru ce poate reduce timpului de execuție a lucrărilor.
Grosimea adecvată a blocului de cărămidă BCA pentru un perete exterior este de 25-35 cm.
Pentru o mai bună izolare termică, se recomandă aplicarea pe pereții exteriori din BCA a unui material izolant precum polistirenul expandat.
Pereți interiori fără încărcătură
Blocurile din BCA sunt frecvent folosite la interiorul clădirilor pentru diverse delimitări spațiale și la realizarea unor elemente decorative arhitecturale, precum cornișele sau brâurile. Fiind ușoare, nu încarcă structura clădirii și permit soluții creative de design.
Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro
Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro
Așadar, betonul celular autoclavizat este un material prefabricat cu diverse utilizări în realizarea clădirilor de locuit și a construcțiilor nerezidențiale.
Se folosește atât în zidăriile exterioare, cât și ca element de compartimentare la interior, cu respectarea normativelor de proiectare. Avantajele numeroase, precum rezistența la foc și cutremure, capacitatea de izolare termică și fonică, greutatea redusă, montarea facilă și ușurința de tăiere la dimensiunile dorite fac din BCA un material de construcție atractiv pentru proiecte variate.