Acum, pe durata pandemiei e chiar mai rau, pentru ca din cauza stresului, anxietatii si incertitudinii toate problemele anterioare lasate netratate ies si mai rau la iveala. Dar tocmai acum e indicat sa ceri sedinte de psihoterapie pentru ca nici macar nu e nevoie sa te deplasezi la vreun cabinet. Poti sa primesti ajutor fiind acasa, in izolare, conform indicatiilor autoritatilor. 

1. Hotaraste un timp si un loc special pentru terapie

Dupa ce ai stabilit ziua si ora cu psihoterapeutul asigura-te ca sedinta va decurge fara intreruperi. Odata inceputa ea nu trebuie intrerupta de persoanele cu care te afli in casa. Izolarea impreuna cu cei dragi si dorinta de a beneficia de sedinte de psihoterapie in mod eficient se pot ciocni uneori si poate deveni dificil sa te concentrezi la procedura de recuperare. Ai nevoie de putin timp pentru tine intr-o camera mai retrasa. Fa-ti familia sa inteleaga aceasta nevoie pe care o ai. E si spre binele ei. Incearca sa faci locul respectiv cat mai confortabil si mai linistit.

Citeste si: Peștele în care s-a găsit coronavirus! Foarte mulți români îl consumă. Mare atenție!

2. La inceput e posibil sa te simti putin inconfortabil

In mod curent medierea tehnologica din cadrul unei sedinte psihologice online se face prin Skype.

Dar, in functie de nevoi, se poate folosi si alta aplicatie, pe care poate n-o cunosti. Va fi nevoie la inceput de un efort de adaptare la contextul tehnic si relational in care te afli impreuna cu psihoterapeutul ales. E posibil ca discutiile sa aiba intarzieri si decalaje, sa nu va simtiti sincronizati. E doar un aspect tehnic care tine de calitatea echipamentelor folosite. Psihoterapeutul este mereu atent la ceea ce i se spune, face analize si planuri in timp real si e preocupat sa-si ajute pacientul sa iasa sau sa depaseasca situatia in care se afla. 

3. Fii flexibil cu formatul terapiei tale

In functie de psihoterapeut, necesitatile pacientului si mijloacele tehnice e posibil sa se foloseasca o combinatie de modalitati tehnice. Ca pacient invata sa fii flexibil. Accepta propunerea pe care ti-o face psihoterapeutul ca forma tehnica si vezi cum functioneaza pentru tine. S-ar putea chiar ca unele forme de psihoterapie online sa fie mai eficiente decat psihoterapia clasica, la cabinet, fata in fata. 

4. Avantajele psihoterapiei online

In mod obisnuit, psihoterapeutul trebuie sa reconstituie contextul familial si casnic al pacientului din ceea ce ii povesteste acesta. Prin sedinte online el poate sa vada pe viu, adica poti include ocazional membri ai familiei, animalele de companie (care chiar au efect terapeutic), etc. in cadrul sedintei asa incat psihoterapeutul sa te inteleaga mai bine, mai repede si cu mai putine cuvinte. Adica se scurteaza simtitor calea catre recuperarea completa a pacientului. Mai mult, din cauza ca atat pacientul cat si psihoterapeutul folosesc internetul si o multime de posibilitati tehnice puteti sa share-uiti resurse, jurnale, aplicatii, etc. Tot ce credeti ca va este de ajutor in calea spre recuperare. E foarte captivant.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Coronavirus: Peste 8 milioane de cazuri înregistrate în lume

5. Numeste-ti emotiile cat mai precis, in absenta indiciilor corporale

In cadrul sedintelor online de psihoterapie unele indicii corporale lipsesc. Din aceasta cauza, pentru o mai buna reflectare a situatiei in care te afli e bine sa… spui lucrurilor pe nume. Chiar daca psihoterapeutul are capacitatea de a te recunoaste starile dupa anumite gesturi pe care le faci involuntar. Atunci cand simti un complex de sentimente descrie-le cat mai precis. Suntem fiinte complexe si un singur cuvant sau o intrebare simpla poate genera contexte complicate. Nu e cazul ca o astfel de situatie sa fie o piedica in calea unei psihoterapii reusite, nu-i asa? 

6. Spune ceea ce iti trebuie in contextul in care traiesti

Pandemia a schimbat multe lucruri esentiale la vietile noastre. Ne face sa ne dorim lucruri pe langa care altadata treceam cu usurinta. Cand am apreciat mai mult o imbratisare mai mult decat acum cand suntem distantati social si multi nu putem primi sau oferi asta? Nu te jena sa spui exact cum te simti si ce nevoi ai. Chiar daca unele ti se par prostesti, marunte, neimportante. Daca te preocupa pe tine inseamna ca psihoterapeutul tau trebuie sa le stie si sa le includa in planul tau de recuperare. Nu-ti va spune niciodata ca exagerezi pentru ca scopul sau nu este ca tu sa te alegi cu o critica in plus ci cu o mana intinsa pentru a te ajuta.

7. Sa nu-ti fie teama sa spui psihoterapeutului ce crezi

Este foarte posibil ca psihoterapeutul tau sa fie nou in telemedicina asa ca e posibil sa mai apara sincope pe parcurs. Parerea ta sincera il poate ajuta sa corecteze anumite aspecte profesionale. Terapia online este o forma noua de lucru cu pacientii si fiecare specialist cauta sa se imbunatateasca. Ofera-i si tu suport in aceasta privinta. Fiti transparenti.

Citeste si: Guvernul se reuneşte astăzi pentru a adopta hotărârea de prelungire a stării de alertă, care trebuie apoi încuviinţată de Parlament

Cea mai buna si mai rapida metoda de recuperare

Criza prin care trecem ne impune sa gasim repede solutii la problemele care apar. Nu ne mai putem permite sa mergem ani de zile la psihoterapie si rezultatele sa fie abia perceptibile. Alegeti psihoterapia scurta strategica- o forma rapida de recuperare, concentrata pe solutii personalizate pentru fiecare pacient. Psihoterapeutul ofera timpul, energia, pregatirea, implicarea sa totala asa incat pacientul sa se recupereze total si rapid. Mai mult, il si echipeaza pentru viitor in caz ca boala da semne de revenire. In mai putin de 2 luni de sedinte saptamanale pacientul se va simti mult mai bine. Va fi gata sa revina la viata sa asa cum isi doreste si sa fi depasit orice obstacol din calea sa- in plan psihologic. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si