8 martie, Ziua Internațională a Femeii- istoricul sărbătorii

Ziua de 8 martie nu a fost întotdeauna sărbătoarea pe care o știm astăzi. La început, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe data de 28 februarie în anul 1909, la inițiativa lui Theresa Malkiel. Aceasta a fost o militantă a drepturilor femeilor. Acesta a fost primul moment din istorie când femeile au avut o sărbătoare dedicată lor.

Mai apoi, la o conferință din Danemarca din anul 1910, această chestiune a fost adusă în discuție. Datorită acestei ședințe și a mai multor manifestații organizate în diferite țări, precum Germania și Rusia, ziua de 8 martie a început să fie sărbătorită ca și Ziua Femeii în țări din întreaga lume. Sărbătoarea a început să fie celebrată și în cadrul Națiunilor Unite din anul 1975, când s-a definitivat internaționalitatea acestei sărbători.

Semnificația zilei de 8 Martie

8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor şi în acelaşi timp o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate!  Să ne reamintim cele mai importante momente ale acestei lupte:

1908 În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă.

Sloganul lor era: “Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor.

Citeste si: Ziua Bărbatului 2021: Pe ce dată se sărbătorește?

8 Martie 2021

Această revoltă pentru drepturi a femeilor  a fost curând asimilată de către Mişcarea socialistă. În luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naţională a Femeii.

1910 La nivel internaţional, organizaţiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca. În cadrul acelei întâlniri, Internaţională Socialistă a propus o Zi Internaţională a Femeii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

1911 În data de 19 martie 1911,  Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În acea zi, peste un milion de bărbaţi şi femei au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări.

Un alt moment istoric pentru lupta femeilor şi pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranţei angajaţilor,  au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi.

Citeste si: Urari de 8 Martie 2021: La mulţi ani de Ziua Femeii!

1913-1914 Ziua Internaţională a Femeii devenise şi un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internaţională a femeilor în ultima duminică a lui februarie. În toată Europa, un an mai târziu, femeile au mărşăluit pentru pace şi pentru a-şi susţine cauzele.

1917 Patru ani mai târziu, în anul 1917, după ce două milioane de soldaţi ruşi pieriseră pe front, mamele, soţiile şi fiicele lor au ieşit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. “Pâine şi pace” era sloganul lor.

1977 În anul 1977, Organizaţia Natunilor Unite şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii. În acel an, Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame, orice  zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Nu a fost menţionată  în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie  când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU).

Legenda zilei de 8 Martie

Cea mai comună legendă de 8 Martie, larg răspândită în zilele noastre de către mass-media, implică un incendiu imaginar care a izbucnit pe 8 martie 1857 într-o fabrică de cămăși din New York numită „Bumbac”, unde multe lucrătoare și-au pierdut viața.

Legenda Zilei de 8 Martie

Legenda spune că acele femei au fost închise în interiorul fabricii pentru a le împiedica să participe la grevă și că, atunci când a început focul, nu mai aveau cum să scape, pierind între flăcări. Lângă acea fabrică creșteau mulți arbuști de mimoză și de aceea această floare a devenit oficială pentru Ziua Femeii.

Multe dintre ele nu au putut fugi, deoarece ușile au fost încuiate pentru a le împiedica să facă pauze neautorizate, așa că au pierit în flăcări sau au sărit pe ferestre încercând să scape. Acest incident a avut un efect uriaș asupra comunității și peste 100.000 de persoane au participat la marșul funerar al victimelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si