A cui este de fapt Transilvania? A Romaniei sau a Ungariei? Raspunsul a fost dat de istorici
Si astazi apartenenta Transilvaniei este un motiv de disputa intre Romania si Ungaria, chiar daca mai mult pe plan politic decat pe plan social. Intrebarea "a cui este Transilvania?" a fost pusa unor istorici, iar acestia au oferit un raspuns in acest sens.
Acestia spun ca, fara tagada, apartenenta Transilvaniei la Romania nu poate fi deloc contestata. "Timp de cateva secole, populatia majoritara de aici si-a pastrat identitatea, chiar daca a fost supusa unor politici agresive de deznationalizare si asta e un motiv just sa spunem ca Transilvania este a Romaniei. O data cu incheierea Primului Razboi Mondial, regiunile Romaniei au fost intrebate asupra unirii, iar transilvanenii si-au exprimat de mult ori dorinta de a se uni cu Romania", sustine istoricul oradean, Marius Deaconu, noteaza cei de la voceatransilvaniei.ro.
Chiar si istoricul clujean de etnie maghiara, Ladislau Gyemant, sustine ca "romanii sunt cei mai vechi locuitori ai Transilvaniei" si el recunoaste si "caracterul nedrept si abuziv al sistemului politic instalat ulterior, cu excluderea romanilor".
Mai mult, chiar si istoricul maghiar, Kovary Laszlo, sustine intr-o lucrare de-a sa ca "romanii sunt urmasii romanilor colonizati in Dacia de catre imparatul Traian, acestia fiind gasiti de unguri mai tarziu, prin secolul al IX-lea".
Kovary Laszlo nu este singurul istoric maghiar care spune ca Transilvania este a Romaniei, acest lucru fiind sustinut si de Szilagy Sandor sau Csetrenyi Svartics Ignac care spun ca "romanii traiau aici la inceputul domniei lui Arpad si apoi au fost cuceriti de Tuhutum"