Primul caz de crocodil care a rămas însărcinat de unul singur a fost identificat la o grădină zoologică din Costa Rica, arată publicația online.

Citește și: Primul adăpost pentru pisicile abandonate din România, deschis la Târgu Secuiesc

Exemplarul feminin a produs un făt care a fost 99,9% identic cu ea însăși din punct de vedere genetic.

Fenomenul așa-numitei „nașteri virgină” a mai fost raportat în trecut la specii de păsări, pești și alte reptile, dar niciodată până acum la crocodili.

Așa s-au reprodus și dinozaurii

Oamenii de știință spun că trăsătura ar putea fi moștenită de la un strămoș evolutiv, la fel cum dinozaurii ar fi putut, de asemenea, să fie capabili de auto-reproducere.

Citește și: Descoperire uluitoare despre oamenii cu ochi albaștri. "Această mutație genetică are un efect considerabil"

Oul a fost depus în ianuarie 2018 de o femelă de crocodil american în vârstă de 18 ani în Parque Reptilania. Fătul din interior era complet format, dar s-a născut mort și, prin urmare, nu a eclozionat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Crocodilul care a depus oul a fost adus în parcul natural când avea doi ani și a fost ținut departe de alți crocodili toată viața.

Din această cauză, echipa științifică a parcului a contactat o echipă americană de la Politehnica Virginia, specializată în "nașteri virgine", cunoscută științific și ca partenogeneză.

Citește și: Creatură misterioasă cu 24 de ochi descoperită într-un iaz noroios

Ei au analizat fătul și au descoperit că acesta era mai mult de 99,9% identic genetic cu mama sa- confirmând că nu avea tată.

Scriind în revista Royal Society Biology Letters, cercetătorii spun că nașterile virgine ar putea fi mai frecvente la crocodili și au trecut neobservate până acum, deoarece oamenii nu au căutat exemple ale acestora.

„Nu este neobișnuit ca reptilele captive să depună ouă, având în vedere perioadele lungi de izolare de orice pereche. Prin urmare, aceste constatări sugerează că ouăle reptilelor captive ar trebui evaluate pentru viabilitatea potențială atunci când masculii sunt absenți", spun oamenii de știință în lucrarea lor.

„În plus, având în vedere că (nașterile virgine) pot avea loc și în prezența potențialilor parteneri, cazurile în acest sens pot fi identificate greșit atunci când reproducerea prin partenogeneză are loc la femelele care locuiesc împreună cu masculii”, mai spun biologii. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Nu este clar de ce partenogeneza are loc la diferite specii, dar în ultimii ani cazurile apar mai des în literatura științifică, probabil pentru că cercetătorii o caută acum.

O teorie vehiculată este că se întâmplă la speciile capabile de partenogeneză atunci când numărul exemplarelor scade și ele sunt pe cale de dispariție.

”Aceste noi dovezi oferă perspective tentante asupra posibilelor capacități de reproducere ale rudelor dispărute ale crocodililor”, scriu oamenii de știință, „în special dinozaurii”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si