Slăbirea sistemului imunitar este, probabil, motivul unei legături între fenomenul "long COVID", adică simptome specifice infecției cu coronavirus resimțite pe perioade de minim 6 luni, și pacienții diagnosticați cu cancer.

Citește și: Ministerul Sănătății a făcut anunțul: ”Epidemia de gripă se va încheia în aproximativ două săptămâni”

Un nou studiu a arătat că peste 50% dintre pacienții cu cancer au prezentat simptome prelungite de Covid-19 timp de mai mult de șase luni după infecția inițială.

Citește și: Avocat mort lângă un aparat RMN după ce s-a apropiat cu un obiect interzis

Cercetarea a fost publicată în jurnalul eLife, potrivit agenției de presă ANI, și a fost realizată pe un număr de 312 pacienți diagnosticați cu cancer.

Ce legătură poate să existe între cancer și "long COVID"

Rezultatul studiului arată, de asemenea, că femeile care urmează un tratament pentru cancer par să aibă un risc mai mare decât bărbații în raport cu coronavirusul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În populația generală, rapoartele privind prevalența "long Covid-19"- cunoscută și sub numele de sechele post-acute ale infecției cu SARS-CoV-2 (PASC)- variază de la 10% la 87%, simptomele persistând peste 30 de zile la pacienții care a avut simptome inițiale severe de Covid-19 sau au fost internați în spital.

Citește și: Femeia care s-a aflat în moarte clinică timp de 27 de minute a dezvăluit un amănunt șocant despre "lumea de dincolo". FOTO

Autorul principal al studiului, Anne-Marie Chaftari, profesor asociat, la Anderson Cancer Center, Universitatea din Texas, SUA, a declarat: „Deși pacienții cu cancer se încadrează într-un grup cu risc mai mare de Covid-19, există date limitate despre PASC la pacienții cu cancer și despre modul în care acesta afectează progresia lor, îngrijirea și tratamentul.”

„Pentru a oferi o mai bună înțelegere a tratamentului post-Covid-19 în rândul pacienților cu cancer, am căutat să caracterizăm modelele de long Covid-19 în special la acești pacienți”, a spus ea.

studiu

Autorul principal al studiului, Anne-Marie Chaftari, Universitatea Texas

Ce simptome au raportat pacienții prinși în studiu

Echipa de oameni de știință a identificat pacienți de la Centrul de Cancer MD Anderson de la Universitatea din Texas care au fost diagnosticați cu Covid-19 în perioada martie și septembrie 2020 și și-au urmărit progresul bolii timp de până la 14 luni prin monitorizarea simptomelor de la distanță și vizitele obișnuite la spital.

Pacienților infectați cu coronavirus li s-a cerut să înregistreze simptome, inclusiv oboseală, tuse, senzație de apăsare în piept, dificultăți de respirație, dureri de cap, febră, miros sau gust alterat, dureri musculare, simptome gastrointestinale, tulburări de somn și orice limitări ale activităților vieții zilnice.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Long Covid-19 a fost definit ca simptome legate de coronavirus care persistă peste 30 de zile de la diagnosticare sau apariția de noi simptome Covid-19, potrivit Livemind.com.

Echipa a colectat date pentru 312 pacienți cu cancer, dintre care 188, adică 60 la sută, au dezvoltat  Covid-19 de lungă durată.

Cei care au recidivat sau au avut cancer rezistent la tratament la momentul inițial, sau cei care au avut infecții acute cu Covid-19 mai severe, au fost mai puțin probabil să dezvolte Covid-19 de lungă durată, se mai arată în studiu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si