In articol:
UPDATE: Rușii au atacat din nou în apropierea graniței cu România
"Mai multe grupuri de drone de atac au fost îndreptate împotriva districtului Ismaïl(...) Au fost observate pagube la infrastructura portuară şi la alte (infrastructuri) civile", a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, într-un mesaj publicat miercuri dimineaţă pe Telegram.
UPDATE: Marcel Ciolacu, despre pericolul de la Granița României
”Nu există adăposturi în zona aceea. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le-am spus presei, sunt în lucru cu MApN şi cu IGSU, şli azi-noapte a funcţionat sistemul Ro-Alert în acea zonă şi nu exista până acum acoperire peste tot”, a arătat Ciolacu.
”Vor veni investiţii majore în toate zonele de frontieră, ţinând cont de ce face Federaţia Rusă”, a completat premierul, arătând că sunt detalii militare.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
”Din câte se vede, situaţia este sub control şi de aceea trebuie să ne pregătim să nu fie niciun pericol. Repet, sunt de acord că nu sunt foarte aspectuoase, dar a fost o improvizaţie pentru o perioadă foarte scurtă de timp”.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Tulcea a emis, miercuri dimineaţă, un mesaj de avertizare. Portul Reni, situat pe Dunăre, la 200 de metri de apele românești a fost din nou bombardat noaptea trecută.
Mesaj RO-Alert pentru 8 localități din Tulcea
Autoritățile le-au transmis oamenilor să își păstreze calmul și să se adăpostească în beciuri, departe de geamuri și pereți exteriori pentru că există riscul ca acestea să se prăbușească.
”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, arată mesajul transmis de ISU populaţiei.
Potrivit acestuia, durata estimată a evenimentului este de 90 de minute.
Citește și: Ucraina a recuperat câteva dintre platformele de gaz și ulei din Marea Neagră, "furate" de Rusia
ISU Tulcea a transmis mesajul oamenilor din 8 localităţi: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a hotărât pe 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, dar şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, în ceea ce privește riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul enexei unei locuinţe.
Primele adăposturi de pe malul Dunării
Pentru a evita un posibil dezastru autoritățile au început să construiască primele adăposturi civile unde s-au prăbușit drone rusești lângă malul Dunării.
Primele astfel de structuri de beton au fost puse deja în Plauru, lângă malul Dunării.