Close sidebar
Close sidebar

„A fost un adevărat masacru”. Cum a arătat cel mai negru Paște din istoria României? Peste 2.000 de oameni au murit, iar unii dintre ei au fost îngropați de vii

Cel mai negru Paște din istoria României a avut loc în urmă cu 82 de ani. Atunci s-a dezlănțuit iadul pe pământ, în urma căruia mai mulți oameni au murit în chinuri de neimaginat.

Estera Maria,

„A fost un adevărat masacru”. Cum a arătat cel mai negru Paște din istoria României? Peste 2.000 de oameni au murit, iar unii dintre ei au fost îngropați de vii


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Acum 82 de ani, în apropierea Sărbătorilor Pascale, un eveniment sângeros a avut loc în țara noastră. Între 2.000 și 5.000 de români din Bucovina au fost torturați, executați și chiar îngropați de vii într-o groapă comună.

După anul 1940, România avea să piardă Bucovina și Basarabia în fața Uniunii Sovietice, motiv pentru care mii de români s-au trezit, peste noapte, pe pământ rusesc. Cei mai mulți dintre ei au refuzat acest gând sumbru, iar un an mai târziu, pe 1 aprilie 1941, ei au decis să părăsească meleagurile care aparțineau Rusiei. 

Citește și: Miracol la biserica care a ars din Borșa. Sute de credincioși au mers să se roage

Astfel, ei s-au îmbrăcat în alb, au luat cu ei steaguri și au plecat, spre localitatea de frontieră Fântăna Albă. Ei nu știau că, de fapt, merg pe drumul morții.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

Istoricii menționează că sovieticii i-au mințit pe români că pot trece granița în România, fiind în siguranță. În realitate, lucrurile stăteau altfel, deoarece rușii aveau să le întindă o capcană de coșmar.

Citește și: Calendar ortodox 16 aprilie 2023. Ce sărbătoare este în prima zi de Paște?

Oamenii care au decis să părăsească pământurile care au fost ocupate de ruși s-au îmbrăcat în alb, au pornit la drum cu preoți, icoane și steaguri și au ajuns la doi kilometri de graniță, în localitatea Fântâna Albă, acolo unde „tovarășii” ruși i-au așteptat pentru

a-i ucide.

Cei mai mulți dintre românii implicați în Masacrul de la Fântâna Albă au murit, dar au existat și supraviețuitori care au povestit lumii ce au văzut și ce sentimente teribile i-au încercat acolo. Unul dintre supraviețuitori este Gheorghe Mihailiuc.

„Peste sate se abătuse teroare bolşevică. Dacă nu făceai cârdăşie cu noii stăpâni, erai pierdut. În aceste condiţii insuportabile, o parte din populaţia română a ţinutului a hotărât să fugă din ţară ca să scape de prigoană.

La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au pornit paşii spre Fântâna Albă, la frontieră.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Dar, pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. Eram şi eu, împreună cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular şi am văzut cum s-au desfăşurat lucrurile. A fost un adevărat masacru, un genocid”, mărturisește Gheorghe Mihailiuc, potrivit  Fanatik.

Citește și: Felicitări de Paște 2023: „Hristos să aducă multă dragoste, fericire și sănătate în familie. Paște Fericit!” Mesaje și urări pentru cei dragi

Supraviețuitorii masacrului au rămas cu amintiri dure

Martorul a povestit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în anul 1941.

„Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal. Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor bucovineni.

Deodată, liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit, hăt, departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: La pământ! Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată.

Citește și: Mesaje Paște Fericit 2023: Urări și felicitări pentru Învierea Domnului. ”Cu lumânări aprinse şi sufletul curat sa spunem împreună HRISTOS A INVIAT!”

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În acea stare de încremenire, un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale: Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare! Dar chiar atunci a început măcelul. Era un adevărat iad de la pământ până la cer. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă” mai spune martorul.

Citește și: VIDEO- Românii își cumpără masa de Paște

Oamenii care au scăpat de rafalele de gloanțe, au fost legați de cai și târâți până la moarte și apoi aruncați într-o groapă comună. Alții au fost torturați și îngropați de vii, potrivit istoricilor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI